Kiseli kupus tera viruse, čisti jetru, ublažava reumu, a tek rasol čuda čini! | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riznica zdravlja

Kiseli kupus tera viruse, čisti jetru, ublažava reumu, a tek rasol čuda čini!

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Počinje sezona namirnice koja je izuzetno zdrava, a može se jesti i sirova, i pripremljena na brojne ukusne načine!

Izvor: YouTube/VLADA'S PLACE

Poslednjih godina istraživanja su pokazala da u prevenciji respiratornih infekcija veliku ulogu imaju i probiotske kulture koje se nalaze u fermetisanim namirnicama. Najbolji izvoru su, ukazuje dijetolog prof. dr Veroslava Stanković, jogurt, kefir i kiselo mleko. 

Pošto ide sezona kiselog kupusa, moram da naglasim da u ovoj namirnici, osim vitamina C, takođe postoje i probiotske kulture, tako da je veoma važna u prevenciji infekcija", kaže dr Stanković za "Zdravlje u tanjiru".

Probiotske bakterije su "dobre" bakterije koje poboljšavaju sistemu za varenje. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizmima, kiseli kupus se preporučuje kod bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, a posebno nakon terapije antibioticima.

Osim toga, ova namirnica i ubrzava metabolizam, a odličan je za čišćenje jetre i krvi, a samim tim i za čišćenje celog organizma od toksina.

Obilje nutrijenata

U 100 g sirovog kiselog kupusa nalazi se čak 20 miligrama vitamina C. Osim toga, ova namirnica oboluje vitaminom A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, balastne supstance i belančevine. Svi ovi nutrijenti su od ključnog značaja za zdravlje našeg organizma.

"Melem" za rane i upaljene vene

Kiseli kupus pomaže zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Listovi kiselog kupusa se koriste i kao oblog za ublažavanje svraba na koži kod različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata.

Jedan od poznatih "starinskih" b. List se položi na čelo i obmota gazom.

Rasol - tečna riznica zdravlja

Jakog mirisa i izuzetno kiselog ukusa, ovaj sok koji nastaje tokom kiseljenja kupusa takođe ima lekovita svojstva. Izuzetno je bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina. Istraživanja su pokazala da ovaj vitamin pomaže u lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Osim toga, rasol je poznat i kao najefikasniji prirodni lek protiv mamurluka.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA