Kiseli krastavci, recept koji će vas oduševiti!
Kiseli krastavci omiljena su turšija u našem narodu!
Ali, kako se prave domaći kiseli krastavci? Predlažemo vam recept za količinu od tri kilograma, koja će vam biti dovoljna za cijelu porodicu, uz trikove naših baka koji garantuju da će biti savršeni!
1. Kakav krastavac odabrati?
Čvrst, bez vidljivih oštećenja. Nemojte uzimati krastavac koji ima previše debelu koru, jer se neće dobro ukiseliti, ali ni onaj čija je kora previše tanka jer će brzo izgubiti boju. Takvi su najčešće veoma dugački krastavci. Odaberite, drugim riječima, prosječan domaći krastavac ili kornišon.
2. Kakvo sirće staviti?
Bijelo, od pet procenata kiseline. Koristite bijelo sirće jer neće krastavcima promijeniti boju. Nemojte stavljati sirće za koje niste sigurni koliki procenat kiseline sadrži.
3. Šta staviti od začina?
Ako želite pravi, puni ukus, "obavezni" su mirođija i sjeme slačice.
4. Da li bi trebalo staviti šećer?
Da, on će pomoći da krastavci zadrže oblik. Koristite isključivo kristal šećer bijele boje.
5. Koliko bi ih trebalo staviti u teglu?
Prema receptu naših baka, što više krastavaca "nagurate" u teglu, to bolje. Krastavce prije kiseljenja dobro operite, naročito tamo gde im je bila peteljka, jer je najveća šansa da se tu i dalje krije prašina ili prljavštvina. Krastavci će se malo skupiti tokom procesa, pa je dobro da ih u tegli bude što više.
Sastojci:
Tri kilograma krastavca
Litar i po sirćeta od pet odsto kiseline
Četvrtina šolje šećera
Pola šolje soli
Litar vode
Četiri veze mirođije
Tri kašike sjemena slačice
Priprema:
Sterilizujte tegle ključalom vodom, ili ih stavite u rernu zagrijanu na 160 stepeni, na deset minuta.
Krastavce dobro operite, a tečnost pomiješajte sa šećerom i solju u dovoljno velikoj šerpi. Dok provri, sterilizovane tegle dobro napunite krastavcima.
Prelijte tečnost preko krastavaca, začine ravnomjerno rasporedite po vrhu turšije. Ostavite iznad tečnosti oko centimetar prostora pre nego što zatvorite tegle.
Zatvorene tegle čuvajte na tamnom, suvom i hladnom mestu.