omiljeni slatkiš

Čokolada ima dva efekta na zdravlje za koja malo ko zna

Autor Željko Svitlica

Čokolada je slatkiš koji svi vole, ali ne znaju da ima i sjajan uticaj na zdravlje!

Izvor: CandyBox Images/Shutterstock.com

Čokolada je mnogima omiljeni slatkiš, ali ako je jedete previše, rizikujete da se ugojite. Ali, čokolada ima i dobre efekte na zdravlje, a nutricionista Aleks Džozef ističe da je posebno zdrava crna čokolada, koja ima više kakaa u svom sastavu, a samim tim i više polifenola, flavolona i antioksidanata. Nutricionista napominje da ove supstance dobro djeluju na snižavanje holesterola, poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje, imunitet i kognitivne funkcije.

"Teobromin je biljna hemikalija koja se nalazi u kakau, a koju naučnici sada istražuju zbog njene sposobnosti da utiče na snižavanje krvnog pritiska. Međutim, male porcije čokolade najvjerovatnije ne sadrže dovoljno te komponente da bi imalo efekta na zdravlje", pojašnjava Džozef.

S druge strane, podsjeća da čokolada sadrži šećer, dosta kalorija i zasićenih mesti, pa je treba jesti u umjerenim količinama zbog zdravlja i kilaže.

"Male količine čokolade mogu da imaju dobar efekat na zdravlje. Ovaj slatkiš sadrži antioksidante koji štite ćelije od slobodnih radikala i imaju važnu ulogu u zdravlju srca i štite od brojnih bolesti. Manjak antioksidanata u ishrani izlaže vas većem riziku od srčanih bolesti, dijabetesa tipa dva i hroničnih bolesti, zato je važno da unosite namirnice koje sadrže antioksidante. Osim toga, čokolada se pravi od kakaa koji je pun minerala poput magnezijuma, bakra, kalcijuma, fosfora, natrijuma, a sve to jača imunitet", kaže doktor medicine dr Irim Čodri.

Farmaceut Husein Abde podsjeća da mliječna čokolada može loše da utiče na kožu, dok tamna ima suprotan efekat.

"Mnogi ljudi koji jedu čokoladu kažu da im se na koži pojavljuju bubuljice, a kod nekih izaziva i ekcem. Međutim, bioaktivne supstance u crnoj čokoladi zapravo mogu da pomognu koži. Flavonoli koje sadrži, zahvaljujući poboljšanoj cirkulaciji, podstiču i dotok krvi do kože, hidrirajući je".

Kada je riječ o tome koliko čokolade treba dnevno jesti, stručnjaci su saglasni da je dovoljno konzumirati do 45 grama tamne čokolade svakog dana, da bi se osjetio dobar efekat na zdravlje.

(MONDO)