Liječenje prirodom

Sremuš čisti krvne sudove i veoma je ljekovit: Travar otkrio 3 najefikasnija recepta

Autor Maja Gašić

Sremuš je idealna biljka za holesterol, otkrio je travar Momčilo Antonijević.

Izvor: Prva TV/Screenshot/YouTube/DonalSkehan

Rano proljeće je vreme kada se u šumama, ali i na gradskim pijacama može pronaći sremuš, nevjerovatno ljekovita i veoma ukusna biljka. Novinar i narodni travar, Momčilo Antonijević, otkriva kako se koristi i za šta se upotrebljava ova biljka koja se u narodu naziva i divlji bijeli luk ili medveđi luk.

Poslije zimskog perioda, kada smo jeli jako mnogo masne hrane, koja ne djeluje dobro na naš kardiovaskularni sistem, sremuš se pojavljuje bukvalno kao spasitelj, koji će da očisti naše krvne sudove i pomogne našem srcu da normalno radi, naglašava Antonijević.

Možda će vas zanimati

"Da bismo postigli potpun efekat i očistili organizam, potrebno je da sremuš jedemo svaki dan, u kontinuitetu dvije nedjelje", naglašava narodni travar. Sremuš može da se koristi samo kao svjež. Ne može da se suši, niti konzervira na bilo koji način (tako gubi sva ljekovita svojstva), osim da se napravi tinktura. Takođe, bilo bi dobro sremuš što manje seckati.

Djeluje i na bakterije i na gljivice

Dokazano je čak i antivirusno dejstvo sremuša, posebno na virus gripa i neke druge viruse. Količina eteričnih ulja i aktivnih jedinjenja u sremušu je takva da bakterije ne mogu da postanu rezistentne. Sremuš, kao i njegov pitomi rođak, bijeli luk, sadrži sumporna jedinjenja koja djeluju antibakterijski.

"Ukoliko imate sistemsku kandidijazu, idelano bi bilo da koristite sremuš, pošto on sadrži i prebiotike, jedinjenja koja su zapravo hrana za korisne bakterije u našem organizmu, kako bismo pobedili gljivičnu infekciju koja se pojavila u našem telu", dodaje Antonijević.

Kako se priprema

Sremuš može da se prži sa jajima, može da se dodaje u proju sa sirom, može da se mijesi hljeb sa sremušom, ali generalno, ukoliko ga koristimo da očistimo kardiovaskularni sistem, najbolje je da bude svjež.

Momčilo Antonijević preporučuje i jedan zanimljiv recept za pripremu salate od sremuša. Potrebno je isjeckati jednu vezu sremuša na krupnije komade. Od začina staviti samo malo soli i kiselo mlijeko, po mogućstvu ovčije. Umjesto ulja, dodati mešavinu mljevenih sjemenki – recimo sirovu bundevinu golicu i suncokret.

Kapi od sremuša

Kapi od sremuša za čišćenje krvnih sudova, protiv povišenog holesterola i visokog pritiska, preventivno djeluju protiv srčanog i moždanog udara.

Sto grama što svežijih listova sremuša, doboro oprati, iseckati i staviti u čistu teglu, pa preliti sa 300 mililitara 70% alkohola. Teglu dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti na tamnom i hladnom mjestu dvije nedjelje, uz češće mućkanje. Nakon dvije nedjelje tečnost procijediti, ostaviti da se izbistri, pa pažljivo odliti od eventualnog taloga. Sipati u čiste staklene bočice i čuvati na tamnom mjestu. Pije se tri puta na dan po 15 kapi razmućenih u mlakom čaju od lanenog sjemena.

MONDO/RTS