Savjeti

I tada ima rok trajanja: Koliko dugo meso smije da stoji u zamrzivaču

Autor Dragana Božić

Meso koje stoji u zamrzivaču takođe ima rok trajanja, a sve zavisi od vrste koju ste odložili.

Izvor: Shutterstock/Dovzhykov Andriy

Većina ljudi ne vodi računa o vremenu kada su meso odložili u zamrzivač. Na taj način niste zamrznuli i rok trajanja, a da li ste znali šta možete da čuvate maksimum mjesec dana, a šta može da zamrznuto stoji i do godinu dana?

Sve zavisi od vrste mesa, ali i od određenih komada. Dok cijeli pilići i ćurići mogu stajati u zamrzivaču do godinu dana, prsa, bataci, karabataci i krilca treba da iskoristite do devet mjeseci. Iznutrice ne bi trebalo da stoje smrznute duže od 3 do 4 mjeseca.

Svinjetina

Ukoliko svinjetinu isjeckate na kockice i smrznete, možete je iskoristiti od 4 do 6 mjeseci, a ukoliko je pečena od 4 do 12 mjeseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli, šunke i slično, može biti u zamrzivaču od 1 do 2 mjeseca.

Govedina, teletina i jagnjetina

Kada je riječ o svježem mesu, ono može trajati i nekoliko mjeseci, zavisno od vrste mesa. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču od 6 do 12 mjeseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju, od 4 do 6 mjeseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri mjeseca do godinu dana.

Mljeveno meso

Nevezano o kojoj vrsti mljevenog sirovog mesa se radi, ne bi trebalo da ga držite u zamrzivaču duže od 3, 4 mjeseca.

Rok čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama:

  • Svinjetina s kostima - 4 do 6 mjeseci
  • Svinjetina bez kosti - 4 do 12 mjeseci
  • Jagnjetina i teletina - 9 mjeseci
  • Govedina s kostima - 4 do 6 mjeseci
  • Govedina bez kosti - do 12 mjeseci
  • Cijelo pile ili ćurka - 12 mjeseci
  • Komadi piletine ili ćuretine - 9 mjeseci
  • Mljevena ćuretina ili svinjetina - 3 do 4 mjeseca
  • Iznutrice - 3 do 4 mjeseca
  • Slanina - mjesec dana
  • Kobasice - 1 do 2 mjeseca
  • Viršle - 1 do 2 mjeseca

(MONDO)

Tagovi