U Japanu je prosječni životni vijek daleko duži nego bilo gdje u svijetu. U "zemlji izlazećeg sunca" ima najviše stogodišnjaka, a razlog će vas iznenaditi.
Stručnjaci su analizirali koje to životne navike utiču na dugovječnost, naravno, uočena je veza između ishrane i životnog vijeka. Međutim, za namirnicu koja igra presudnu ulogu većina misli da je nezdrava i ogroman je broj stručnjaka savetuju da se unosi veoma umjereno.
Riječ je o mesu. Dug životni vijek Japanaca može da se objasni redovnom konzumacijom mesa, kažu stručnjaci.
Ovaj efekat se postiže zahvaljujući proizvodnji serotonina i, kao rezultat, poboljšanju raspoloženja pri jedenju mesa, izjavio je japanski psihijatar Hideki Vada. U starosti je neophodno održavati motivaciju za bavljenje fizičkom aktivnošću, inače dolazi do pogoršanja zdravstvenog stanja i hroničnih bolesti.
Doktor je opovrgao tvrdnje, a koje su sve više zastupljene u posljednje vrijeme, o prednostima biljne ishrane za starije od 70 godina i tvrdi da svaki peti Japanac pati od nedostatka proteina. Meso takođe sadrži višak aminokiseline triptofana, koja je odgovorna za proizvodnju "hormona sreće".
Takođe, u nedostatku mesa u svakodnevnoj ishrani, nivo holesterola je u velikoj mjeri smanjen, što dovodi do nedostatka testosterona, koji je neophodan ne samo za sintezu polnih hormona, već je odgovoran i za motivaciju i koncentraciju. Osim toga, smatra se da je testosteron odgovoran za "isporuku" serotonina u mozak.
MONDO