Zdrava ishrana

Poboljšavaju rad crijeva: Kada je najbolje vrijeme za konzumiranje mliječnih proizvoda

Autor Maja Gašić

Kada su mlječni proizvodi korisni za zdravlje crijeva.

Izvor: Shutterstock/progressman

Nutricionisti preporučuju da posljednji obrok u danu bude najmanje dva sata prije dolaska u krevet. Većina hrane, ako se jede kasno, goji i izaziva nadimanje. Međutim, kiseli (fermentisani) mlječni proizvodi su jedne od rijetkih namirnica koje mogu da se konzumiraju uveče, bez straha da će narušiti kvalitet sna.

U ovi grupu namirnica spadaju pavlaka, kefir, svježi sir, kiselo mlijeko, jogurt, a njihova korist po zdravlje je višestruka - normalizuju probavni sistem, smanjuju rizik od razvoja srčanih i vaskularnih bolesti, štite crijeva od parazita... Međutim, da biste izvukli maksimum iz njih, morate da znate u koje doba dana i u kojim količinama je najbolje da jedete i pijete ove namirnice.  

Po riječima stručnjaka, fermentisani mlječni proizvodi su nevjerovatno korisni za zdravlje, prvenstveno poboljšavaju rad sistema za varenje, što najviše zavisi od sadržaja korisnih supstanci kao što su proteini, kalcijum (koji jača koštano tkivo) i bifidobakterije.

Ove namirnice su glavni izvor aminokiselina i proteina neophodnih za efikasno funkcionisanje organizma, a za razliku od mlijeka, tijelo ih apsorbuje mnogo brže, jer su njihovi proteinski lanci mnogo kraći. Koliko će biti korisne za zdravlje zavisi i od vremena kada ih konzumirate, kažu nutricionisti.

Preporuka je da se uzimaju najmanje sat i po nakon glavnog obroka. U suprotnom, blagotvorno dejstvo bifidobakterija na probavni sistem će biti oslabljeno.

"Kiseli mliječni proizvodi normalizuju crijevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mliječne proizvode uzimate na prazan stomak", kažu stručnjaci.

A da bi poboljšali rada crijeva, ove namirnice je potrebno uzimati najmanje dvije nedjelje, a evo i koja dnevna količina se preporučuje: 

  • Kefir, jogurt i kiselo mlijeko - 1-2 čaše dnevno;
  • Svježi sir, pavlka (2,5 odsto masti) - 100 grama dnevno.

(MONDO)

Tagovi