Stil

Sprečavaju znojenje: Tri vrste materijala koje je najbolje nositi ljeti

Autor Tamara Veličković

Kako se ne biste znojili tokom velikih vrućina, birajte prirodne materijale odjeće koji ne podstiču znojenje.

Izvor: Instagram/annaaborisovna/Screenshot

Jedna od najvećih muka tokom ljeta je "mokra" odjeća. Koliko god se trudili, znoj ne možete da sprečite, a niste ni svjesni koliko odeća utiče na to.

Svi znamo da je poliester najmanje prijatan, posebno tokom ljeta, jer zadržava toplotu, a koža "ne diše". Iako je pamuk dobar za visoke temperature, postoje tri vrste materijala koji su još bolji. Ne podstiču znojenje i upijaju vlagu.

Evo o kojim materijalima je reč:

Lan

Lan je poznat kao najjače prirodno vlakno na svijetu i puno je izdržljiviji od pamuka. Ova tkanina izrađena je od vrlo finih vlakana dobijenih iz biljke lana. Propušta vazduh do vašeg tijela i tako sprečava znojenje, pa su laneni odjevni predmeti vrlo izdržljivi i otporni. Jedina mana je što se lako gužva, ali to je najmanje bitno tokom ljeta.

Viskoza

Po hemijskom sastavu, viskoza je vrlo slična pamuku, a sastavljena je od ostataka celuloznih vlakana. Prijatna je za nošenje tokom ljeta i hladi tijelo. Viskoza je takođe idealna kao dodatak drugim vlaknima, jer tako postaju mekše i definitivno prozračnije.

Svila

Svila je prirodna tkanina koja je poznata po tome da se prilagođava temperaturama. Tokom zime bi vas grijala, dok ljeti hladi. U svili ne možete da se znojite, tanka je i mekana. Ipak, svila je jako osjetljiva na sunce. Tamne boje mogu izbledjeti, a na jarkim bojama možete uočiti fleke. To je jedina mana, pa se svila savjetuje u večernjim satima.

(MONDO)

Tagovi