Vlada Jovanović iz sela Venčani kod Aranđelovca predstavio je svoj neobičan specijalitet na sajmu.
Da li biste probali slatko od slanine? Vlada Jovanović iz sela Venčani kod Aranđelovca predstavio je neobičan specijalitet. Od slanine, delikatesa bez kog nijedna trpeza u Srbiji ne može da se zamisli, napravio je slatko! Kako je otkrio, recept je pronašao na interenetu i odlučio je da napravi pravo pravcato slatko od mesnog delikatesa.
"Najpre se isprži slanina i kada je skoro gotova, povadi se, a u masnoću koja je ostala, dodajemo crni i bijeli luk koji smo izblendirali, so, biber. Dinsta se, pa se zatim doda paradajz koji je takođe izblendiran da bismo dobili sitne komadiće koji će se lakše obraditi u paradajz pire, dodajemo potom i žuti šećer i jabukovo sirće. Još malo se dinsta, a onda se vrati slaninica koja se prvobitno pržila. Sve zajedno ostaje na vatri još oko pola sata da se ukrčka i onda se sipa u vruće tegle i ne zatvara dok se ne ohladi", rekao je Vlada za RINU.
Ovaj nesvakidašnji spoj slatkog i slanog nikog nije ostavio ravnodušnim, a Vlada je svoj specijalitet predstavio i na sajmu i mnogi su začuđeno gledali u teglicu na kojoj piše - slatko od slanine. Kako je u pitanju redak delikates, ni cijena mu nije mala, pa tako teglica od 35 grama košta 700 dinara (oko 11 KM).
"Priprema nije teška, a receptura nije tajna. Za jednu mjeru je potrebno oko 400 grama slanine i od toga će se dobiti jedna tegla od 170 grama slatkog i pet-šest malih od 35 grama. Prije upotrebe se malo zagrije da se masnoća otpusti, može se služiti uz špagete, makarone, pečenje, kao preliv, a može i da se stavi na hljeb, pa tako samo da se jede. Nema jasno definisan ukus, malo sladi, a malo je i slano. Meni se sviđa, a i mojim mušterijama koje su ga do sada konzumirali", naglasio je Jovanović.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.V.)