Nutricionizam

DINJA KRALJICA LJETA Stručnjaci savjetuju: Evo zašto treba da se više uključi u ishranu

Autor Tamara Veličković

Stručnjaci napominju da su brojni razlozi da se dinja ovog ljeta više uključi u ishranu svakoga od nas.

Izvor: YouTube/Screenshot/Clean & Delicious

Nije sasvim jasno odakle zapravo potiču dinje. Najvjerovatnije predstavljaju jednu od sorti krastavca. Ukus i zdravstvene prednosti dinje su cijenjeni od davnina. Brojna korisna svojstva dinje značajno poboljšavaju funkcionisanje našeg tijela. Obilje vitamina (uglavnom A i C i B vitamina) i mikro i makroelemenata neophodnih za zdravlje, čine dinju savršenom dopunom svakodnevne ishrane.

Dinja povoljno utiče na snižavanje krvnog pritiska i smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Poboljšava vid, ten, kosu i nokte. Takođe dobro utiče na telo kada je reč o toksinima i višku vode, a olakšava borbu protiv viška kilograma i celulita. Nutricionisti kažu da bi ovog ljeta trebalo da je jedemo mnogo više.

"Dinja je odlična dopuna jelovniku ako želite da jedete više hrane koja hidrira. To je namirnica koje će vas braniti od upala", ističe Houp Brant, američki dijetetičar.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

"Najčešća korist koju vidimo je ta prelijepa narandžasta boja, koja potiče od beta karotena", navodi nutricionistkinja Monika Dagostino i dodaje da se ova materija, kada uđe u tijelo, pretvara u vitamin A, koji je neophodan za zdravlje očiju, učestvuje u proizvodnji krvnih zrnaca i imunološkom odgovoru, te kao jak antioksidant pomaže u borbi protiv slobodnih radikala.

"Ishrana bogata antioksidansima može da pomogne u smanjenju hronične upale u našim tijelima tokom vremena. Visok sadržaj vitamina C u dinji je takođe posebno koristan za apsorpciju gvožđa", ističe Brantova.

"Kada se konzumira zajedno sa drugim voćem koje obiluje vlaknima, povrćem, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, sjemenkama i mahunarkama, dinja može da bude odličan saveznik na putu ka povećanju ukupne količine vlakana i vode u tijelu, što će pomoći pri potencijalnim probavnim problemima", otkriva Monika Dagostino.

Koliko dinje treba jesti?

Kako navodi Svetska zdravstvena organizacija, svakog dana bi trebalo da unosimo najmanje pet porcija voća i povrća, ukupno oko 80 grama po porciji. Ako uživate u dinji i želite da je uvrstite u svoj voćni meni, Dagostinova savjetuje da uzimate dvije porcije ovog voća tokom dana.

(MONDO)