Stil

Želite da zadržite preplanulu kožu i po povratku sa mora? Ovih 5 trikova će vam pomoći u tome

Autor Vesna Kerkez

Za izgled besprijekorno osunčane kože pratite ovih 5 pravila

Izvor: Katrina Era/Shutterstock

Izgled lijepo preplanule, tamne i osunčane kože godinama je najpoželjniji prirodni izgled ljeti, a ako ste ljubitelj bronzanog izgleda i po povratku sa odmora najbolji način da to postignete je da se pridržavate jednostavnih i veoma efikasnih savjeta stručnjaka.

Naime, kozmetičari i dermatolozi nas često obasipaju savjetima kako da zaštitite kožu od štetnog uticaja sunca, kako da je hidrirate i održite mekom i tokom najtoplijih dana, a imaju i nekoliko ključnih savjeta koji će vam pomoći da održite lep preplanuli ton kože.

Pratite ove savjete i zadržite preplanuo ten do kraja oktobra.

Tuširanje mlakom vodom

Jedno je jasno – ako želite da vaše sunčano putovanje potraje što je duže moguće, svakako se ne treba tuširati toplom vodom. Vruća voda isušuje kožu i dehidrira je, a brže uklanja ćelije kože, što će dovesti do ranijeg ljuštenja preplanulog tena. Generalno, izbjegavajte dugotrajno kupanje i tuširanje u toploj vodi.

Hidriranje kože tijela

Tokom vrelih ljetnih dana, nakon izlaganja morskoj vodi i suncu, koži je najpotrebnija dubinska hidratacija. Hidratacija kože je izuzetno važna pre, tokom i posle sunčanja. Kožu možete hidrirati različitim proizvodima, poput krema, losiona ili ulja, važno je da ih koristite svakodnevno, a preporučuje se čak i dva puta dnevno. Možete nabaviti specijalne proizvode namijenjene njezi kože poslije sunca, koji često sadrže sastojke koji će doprinijeti prirodnom održavanju osunčanog tena, a istovremeno njeguju kožu iznutra.

Izvor: Soloviova Liudmyla/Shutterstock

Pijte puno tečnosti

Nije dovoljno nanositi losione da bi tijelo i organizam bili hidrirani. Vodite računa da unosite dovoljno tečnosti, idealno vode, jer ćete tako produžiti život svim ćelijama u vašem tijelu, uključujući i one na površini kože koje su potamnile.

Redovan piling

Iako bi mnogi instinktivno pomislili da će piling ukloniti preplanulost, pogrešili bi. Piling će ukloniti mrtve ćelije kože i zapravo je pripremiti idealno za sunčanje. Nakon pilinga koža je svježa i čista, a boja koju već imate trajaće duže jer se neće sušiti niti ljuštiti. Ali nemojte pretjerati, piling otprilike svake dvije nedjelje.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/eriyalim

Jedite hranu bogatu beta karotenom

Šargarepa, mango, kajsije, paprika (crvena, narandžasta, žuta), slatki krompir, bobičasto voće, crvene jabuke i, zapravo, gotovo svako voće i povrće obojeno narandžasto su bogati vitaminom C i beta karotenom, koji su zaslužni za preplanuo izgled kože. Vitamin C je važan za izgradnju kolagena, dok su karotenoidi odgovorni za potamnjenje kože, ali i za održavanje preplanule kože. Zato ljeti napunite tanjir narandžastim i žutim voćem i povrćem, koje će vam obezbijediti duži preplanulost, ali i obezbijediti svom tijelu dovoljne količine svih potrebnih minerala i vitamina.

(MONDO/Wanted)