Stil

Stara poslastica koja je dobila svoj dan: Najjednostavniji recept za knedle sa šljivama

Autor mondo.rs

Prvi put će se ove godine obilježiti Svjetski dan knedli sa šljivama, evo kako da najjednostavnije pripremite ovaj desert!

Izvor: Guliver/Getty Images/grafvision

Svjetski dan knedli biće prvi put obilježen 8. septembra, a uspostavljen je na incijativu koja je prije skoro mjesec dana pokrenuta iz Srbije i koju su podržali ljubitelji ovog tradicionalnog jela iz čak 41 zemlje širom svijeta.

Tri simbolike se nalaze u datumu za obilježavanje Dana knedla - prvo, jer je kraj avgusta vrijeme kada šljive sazrijevaju pa se septembar generalno može smatrati mjesecom knedli, drugo, dvije knedle jedna do druge imaju oblik broja osam (8) i treće, kada se broj osam postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost.

Knedle su jedno od jela sa najdužom tradicijom na svijetu, a mi vam donosimo najjednostavniji recept za ovu poslasticu, kako biste Dan knedli obilježili kako dolikuje...

Sastojci:

Litar mlijeka

Kašičica soli

Tri kašike ulja

800 grama brašna

Dva jaja

Oko 20 šljiva

Oko 200 grama prezle

Šećer za posipanje

Priprema:

Stavite mlijeko na šporet da provri, pa mu dodajte ulje i so, zatim sklonite sa vatre i dodajte brašno. Mutite mikserom, dodajući u to jaja.

Kada se smjesa ujednači, ovom smjesom obložite oprane šljive. Knedle spuštajte u vrelu vodu i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu.

Skuvane knedle sa šljivama uvaljajte u prezle koje ste prethodno kratko propržili na ulju, a po ukusu dodajte i šećer.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.