• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije svejedno da li je nož tup kad sjeckate povrće: Nutricionista otkriva najveće greške u pripremi hrane

Autor Mondo/Objektiv.rs

Iako obično ove radnje radite automatski i na isti način, možda je vrijeme da provjerite da li ih obavljate na pravi način.

 Nije svejedno da li je nož tup kad sjeckate povrće: Nutricionista otkriva najveće greške u pripremi hrane Izvor: Guliver/Getty Images/PredragImages

Da li ćete povrće, oguliti ili isjeckati na ovaj ili onaj način, nije ni toliko bitno… Greška, način sjeckanja je od najveće važnosti, bar tako tvrde stručnjaci.

U procesu pripreme povrća u kuhinji sve je važno, od pranja do sječenja, navodi nutricionista Garima Gojal. Iako obično ove radnje radite automatski i na isti način, možda je vrijeme da provjerite da li ih obavljate na pravi način.

Pranje

Pranje prije sjeckanja ili guljenja je veoma važno, ne samo zbog toga što se tako uklanjaju prljavština i štetne bakterije koje se nalaze u kori, već i da bi se sačuvali svi vitamini koji se razlažu u vodi. Ako povrće perete tek nakon sjeckanja ili guljenja, izgubićete većinu ovih vitamina.

Tup nož

"Brojne studije pokazuju da se povrće oštećuje ako ga siječete tupim nožem. Na taj način se gube elektroliti i kalcijum, a hrana takođe dobija loš miris", objašnjava Gojal.

Guljenje

Probajte da koru gulite što tanje, jer na taj način će se sačuvati najviše hranljivih sastojaka. Zanimljiv je da pojedine studije pokazuju da postoje razlike između, na primjer, šargarepe koju ogulite ručno kod kuće i šargarepe koja je oljuštena u fabričkim uslovima.

"Štetne bakterije poput ešerihije koli su manje prisutne u povrću koje je ručno oguljeno", navodi Garima Gojal.

Sjeckanje

"Iako to izgleda ljepše, sjeckanje na sitne komadiće nije dobro, i na taj način se gubi velika količina hranljivih sastojaka. Sitno sjeckano povrće brže se kvari, gubi vlagu i prirodni izgled. Za konzumiranje i korišćenje je preporučljivo sjeći povrće na veće komade", zaključila je Gojal.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop