Iako obično ove radnje radite automatski i na isti način, možda je vrijeme da provjerite da li ih obavljate na pravi način.
Da li ćete povrće, oguliti ili isjeckati na ovaj ili onaj način, nije ni toliko bitno… Greška, način sjeckanja je od najveće važnosti, bar tako tvrde stručnjaci.
U procesu pripreme povrća u kuhinji sve je važno, od pranja do sječenja, navodi nutricionista Garima Gojal. Iako obično ove radnje radite automatski i na isti način, možda je vrijeme da provjerite da li ih obavljate na pravi način.
Pranje
Pranje prije sjeckanja ili guljenja je veoma važno, ne samo zbog toga što se tako uklanjaju prljavština i štetne bakterije koje se nalaze u kori, već i da bi se sačuvali svi vitamini koji se razlažu u vodi. Ako povrće perete tek nakon sjeckanja ili guljenja, izgubićete većinu ovih vitamina.
Tup nož
"Brojne studije pokazuju da se povrće oštećuje ako ga siječete tupim nožem. Na taj način se gube elektroliti i kalcijum, a hrana takođe dobija loš miris", objašnjava Gojal.
Guljenje
Probajte da koru gulite što tanje, jer na taj način će se sačuvati najviše hranljivih sastojaka. Zanimljiv je da pojedine studije pokazuju da postoje razlike između, na primjer, šargarepe koju ogulite ručno kod kuće i šargarepe koja je oljuštena u fabričkim uslovima.
"Štetne bakterije poput ešerihije koli su manje prisutne u povrću koje je ručno oguljeno", navodi Garima Gojal.
Sjeckanje
"Iako to izgleda ljepše, sjeckanje na sitne komadiće nije dobro, i na taj način se gubi velika količina hranljivih sastojaka. Sitno sjeckano povrće brže se kvari, gubi vlagu i prirodni izgled. Za konzumiranje i korišćenje je preporučljivo sjeći povrće na veće komade", zaključila je Gojal.
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.