Stil

Dodajte samo jedan sastojak u kafu i zaštitite se od bolesti: Podiže imunitet i jača organizam, a ima ukus čokolade!

Autor Mondo/Novosti Magazin

Možete li da pogodite o čemu je riječ?

Izvor: Guliver/Getty Images/gpointstudio

Kakao nastaje iz biljke kakaovac, to je tropsko drvo koje pripada porodici sljezova. U Evropu ga je donio Kristofer Kolumbo sa svojih moreplovačkih avantura po tek otkrivenoj Americi.

Tadašnji narodi su pravili specifično piće od kakaa, slično današnjim likerima.

Dodajte kakao u svoj doručak, omiljene pahuljice, popijte ga umjesto kafe ili ga dodajte u kafu!

Kakao u svom izvornom obliku nema dodatne šećere tako da je ujutru posebno pogodan za jelo jer neće povećati nivo šećera u krvi za razliku od mnogih slatkih žitarica i drugih namirnica koje ujutru konzumiramo.

Sirovi kakao ima gorak ukus, ali je bogat antioksidantima, vlaknima, magnezijumom, bakrom, fosforom, gvožđem i cinkom. Čuva organizam od slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova.

Obratite pažnju na to da kakao ne sadrži dodate šećere kako bi bio najzdravija opcija za vas.