Upozorenje!

Jedete parče hljeba uz ručak? Nutricionisti objašnjavaju zašto je to opasno, naročito ako se inače zdravo hranite!

Autor mondo.rs

Ljudi koji se inače zdravo hrane, ili oni koji žele da smršaju, mogu se dovesti u opasnost ako jedu hljeb uz obrok!

Izvor: Guliver/Getty images Plus/iStock/FotoDuets

Možda često jedete hljeb uz ručak, naročito ako vam ovaj obrok nije posebno težak.

Lagani ručak bogat povrćem i nemasnim mesom je ukusan i zdrav, ali vas možda neće dovoljno zasititi, zbog čega ćete posegnuti za parčetom bijelog hljeba. To je loša ideja!

Žitarice sadrže antinutrijente, supstance koje blokiraju sposobnost tijela da apsorbuje određene minerale važne za zdravlje.

Žitarice sadrže molekul koji se vezuje za gvožđe, cink, magnezijum i kalcijum i sprečava da ih tijelo apsorbuje.

Ovo će rjeđe biti slučaj sa hljebovima od cijelog zrna, koji sadrže dosta vlakana, ali bijeli hljeb će imati više antinutrijenata, zbog čega je loš izbor za vaše obroke.

Ljudi koji jedu mnogo povrća i žitarica imaju rizik da razviju ozbiljan nedostatak materija koje su organizmu potrebne za zdravlje, imunitet i normalno funkcionisanje.

Zbog toga, izbjegavajte bijeli hljeb, naročito ako jedete povrće. Ima mnogo kalorija, a malo pravih hranljivih materija, dok mu je i sadržaj vlakana nizak pa neće imati dobro dejstvo na sistem za varenje.

Tagovi