Dobar savjet

Gorušica muči 40 odsto ljudi,a mnogi ne znaju kako se liječi: Otklonite je uz pomoć namirnica koje već imate kod kuće!

Autor Dragana Božić

Jedna od najčešćih probavnih tegoba, gorušica ili žgaravica, javlja se kod 40 odsto ljudi, smatraju je normalnom, pa ni ne govore svojim ljekarima, što je velika greška!

Izvor: Guliver/Getty Images/Chinnapong

Da li često osjećate gorušicu i ne znate kako da je se riješite? Mislite da će ubrzo proći, pa ništa ne preduzimate povod nje. Kada vam krenu tegobe, morate unositi hranu koja pomaže i ublažava je.  

Bolest nastaje zbog ponovljenih vraćanja, odnosno refluksa, želudačne kiseline, navela je dr Zorica V. Dragaš iz Centra za promociju zdravlja.

Gorušica se može opisati kao neprijatan osjećaj pečenja ili žarenja u grudima, kreće iza donjeg dijela grudne kosti, pa se postepeno širiti sve do grla. 

Da bi se liječila gorušica potrebno je promijeniti način života i navike u ishrani:

-Uzimanje hrane više puta na dan, ali u manjim količinama 

-Izbjegavanje masne i začinjene hrane 

-Sjeda se za sto i jede mirno, bez žurbe, da bi zalogaji mogli biti mehanički dobro obrađeni

-Obrok najmanje dva sata prije vežbanja i večernji obrok najmanje tri sata prije spavanja 

-Izbjegavanje alkoholnih, kofeinskih, gaziranih, kiselih, slatkih i vrućih napitaka

-Izbegavanje konzumiranje lekova bez saveta lekara

-Izbjegavanje konzumiranja duvanskih proizvoda

-Normalizacija tjelesne težine 

-Spavanje na višem uzglavlju i nošenje udobne odjeće, koja ne steže 

Ukoliko sve ovo nije dovoljno, potrebno je obratiti se ljekaru kako bi se prepisala odgovarajuća terapija.

Hrana koja vam može smanjiti gorušicu i ublažiti bol

-Voće koje nije kiselo

-Povrće, pogotovo zeleno jer ima manje kiseline

-Pirinač i ovas djeluju umirujuće uz osjećaj sitosti

-Nemasno meso i riba (ne prženo)

-Bareni kropir

-Hljeb ili dvopek

"Nekome će birane namirnice da pomognu, a nekom neće. Svaki organizam reaguje drugačije. Zbog toga je korisno voditi dnevnik ishrane. U njega bilježiti šta i kad se jelo, i da li postoji problem sa viškom kiseline. Tako se otkriva koju hranu treba izbjegavati i šta jesti kada se pojavi gorušica. Mnogima pomažu pšenične mekinje, bademi u maloj količini i dobro poznati čajevi od kamilice ili nane", naglasila je dr Zorica V. Dragaš.

(MONDO/Blic/Zdravlje i medicina)

Tagovi