Kada su bolovi u stomaku znak da dijete mora hitno kod ljekara | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da ne paničite bez razloga

Kada su bolovi u stomaku znak da dijete mora hitno kod ljekara

Autor Dušan Volaš
Autor Dušan Volaš

Treba li da vas zabrine baš svaki bol u stomaku djeteta ili ponekad bespotrebno paničite? Doktor objašnjava kada su stvari bezazlene, a kada treba ići kod ljekara!

Izvor: Guliver/Getty Images/LightFieldStudios

Zbog čega moje dijete boli stomak? Trbuh nema prozor pa da se vidi šta se unutra zbiva, zato je važno pratiti dijete i blagovremeno konsultovati ljekara.

Iako većina roditelja strahuje od zapaljenja slijepog crijeva, to zaista nije najčešći uzrok bola u trbuhu kod djece. Kada bismo nabrajali i objašnjavali sve razloge bolova u trbuhu kod mališana, mogli bismo da popunimo cijelu sekciju posvećenu zdravlju. Zato ćemo se zadržati na najčešćim, ujedno i najvažnijim razlozima.

Bezazleni bolovi

Većina djece ima bezazlene bolove u trbuhu. Radi se o bolovima koji se obično javljaju u "napadima", prilično su jaki, imaju "probadajući" karakter, a dete obično nije u stanju da lokalizuje mjesto u stomačiću koje najviše boli. Uglavnom je veoma uznemireno, a plač je čest pratilac ovih bolova. Sve to ne traje dugo, obično ne duže od nekoliko minuta. Kada bolovi prođu, djetetovo stanje se naglo popravlja. Ono postaje živahno, raspoloženo, a posle samo nekoliko minuta izgleda kao da se ništa nije događalo.

Obično se sve ponavlja nekoliko puta, ali se ne javljaju dodatni problemi, pa se dijete lijepo oporavi i bez pomoći ljekara. Ovaj fini obrt - brzi odlazak neprijatnih bolova je jedna od karakteristika bezazlenih (funkcionalnih) bolova u trbuhu.

Precizan uzrok ove vrste bolova nije do kraja razjašnjen, ali postoje situacije kada ih možemo očekivati:

Virusi koji napadaju disajne organe (respiratorni virusi) vole da "udare" i na stomačić i crijeva djeteta. Većina male djece ima stomačne ili crevne tegobe tokom težih virusnih infekcija. Stomak (želudac) je direktna meta virusa, pa nastaje pravo virusno zapaljenje - gastritis. Zato dijete gubi apetit, ponekad povraća, a često se žali na bolove u gornjem delu trbuha. Pored želudačne, i crevna sluzokoža može da bude mesto napada virusa, mada aktuelni virusi više vole da se razbaškare u limfnim čvorovima koji se nalaze u trbuhu djeteta. Kao što postoje limfni čvorovi (žlijezde) na vratu, i u unutrašnjosti trbuha se nalazi veliki broj limfnih "žlijezda". Kada virus napadne limfni čvor, nastaje zapaljenje sa uvećanjem limfne žlezde. Veliki limfni čvor pritiska crijevo, dovodi do suženja nekog njegovog djela, pa crevni sadržaj otežano prolazi kroz taj suženi segment. Zato se crijevo muči da "pročisti" suženi dio, crevni rad se ubrzava, crijevo se naizmenično skuplja (spazam) i opušta, a to veoma boli. Kada se crijevni sadržaj protjera, dio crijeva se opušta i bol prolazi kao rukom odnijet. Ovo uvećanje limfnih čvorova u trbuhu (stručno se naziva mezenterijalni limfadenitis) je relativno čest pratilac brojnih infekcija disajnih organa. Nije privilegija virusa, već se javlja i u sklopu bakterijskih infekcija. Zato nije rijetkost da se dijete žali na bolove u trbuhu kada, na primjer, ima streptokoknu anginu.

Treba istaći da jedan broj djece zaista ima bolove u trbuhu, iako nema pravog organskog razloga za to. Kod starije djece, naročito u predpubertetskom i pubertetskom dobu, bolovi u trbuhu mogu biti uzrokovani burnim promenama u psihološkom profilu. Ne ulazeći u prirodu problema koji se mogu stvoriti u njihovoj psihi, deca veoma često proživljavaju konflikte sa okolinom kroz različite "bolove". Uz glavobolju i grudobolju, bolovi u trbuhu su najčešće mjesto gdje se projektuju problemi koje dijete proživljava. Nekada je to način da se skrene pažnja na sebe, a inteligentna djeca brzo nauče da manipulišu osjećanjima roditelja koji su zabrinuti za "ozbiljne" bolove u stomaku. I ovi bolovi spadaju u funkcionalne (znači bezazlene), i prolaze kada se riješi psihički problem koji muči dijete.

Ipak, postoje bolovi u trbuhu kod djece koja nemaju ni znake bolesti, a ni psihološke probleme. I oni su bezazleni (funkcionalni) bolovi, a javljaju se periodično (recidivantne kolike), sa dužim intervalima bez ikakvih tegoba. Kada se dese, veoma su jaki, ali - srećom, brzo prolaze. Ako se takvo dijete ispita, svi nalazi su uredni, ali dijete i dalje povremeno boli stomak. Poslije nekoliko mjeseci (ponekad poslije par godina) bolovi nestaju, pa im ne treba pridavati veliki značaj. Važno je ohrabriti dijete u tim trenucima i objasniti mu bezazlenu prirodu bolova, pa će ono lakše da prebrodi neprijatnost.

Bolovi uz proliv

Skoro uvijek, kada dete ima proliv, ima i bolove u trbuhu. Razlog je veoma očigledan, jer je proliv i nastao zbog problema u crevima, što se manifestuje prebrzim crijevnim radom.

Pojačana peristaltika (rad crijeva) je ujedno i bolna, jer se u zidu crijeva nalaze nervni završeci koji su zaduženi za prenos bolnih senzacija. I bolovi u sklopu proliva su prilično bezazleni, jer je njihov uzrok očigledan. Kada prođe proliv, nestaje i bol u trbuhu.

Bolovi u trbuhu koji "traže" pregled hirurga

Trbuh je najčešće mjesto u dječjem organizmu u koje zaviruje hirurg. Teško je naći nekog u familiji, među komšijama i prijateljima ko nije operisao "slijepo crijevo". Ova negativna popularnost zapaljenja slijepog creva je i uzrok straha od hirurških oboljenja koja mogu da budu uzrok bola u trbuhu.

Apendicitis - upala "slijepog crijeva" je jedna od najčešćih hirurških bolesti koje uzrokuju bolove u trbuhu kod djece.

Iako se ovaj naziv - slijepo crijevo - prilično odomaćio, on je anatomski pogrešan (ali ćemo ga ipak koristiti). Naime, slijepo crijevo je veliki dio debelog crijeva, zapravo jedan kraj debelog crijeva koji se "slijepo" završava. Na njemu se nalazi apendiks - crvuljak crevnog tkiva, koji izgleda i nema drugu funkciju nego da nekima pravi probleme u vidu zapaljenja. Ovaj dio crijeva je zaista beskoristan u funkcionalnom smislu, ali u njemu se nalazi dosta tkiva koje je podložno zapaljenju. Zato je apendiks dio creva koji se lako upali.

Bolest obično počinje povišenom telesnom temperaturom, mukom i povraćanjem. Veće dijete prvo prijavi da ga stomačić boli u predjelu pupka. Taj bol se potom seli u donji desni dio trbuha, i tada se najčešće pojačava. Ono što je prilično karakteristično je da dete za dan, dva prilično "kljokne". Naizmenično je razdražljivo i klonulo, neće da jede, jedva pije, a stomak polako postaje sve tvrđi. Ako pokušamo da pipnemo trbuh, dijete osjeća jak bol i brani se. Najveći broj djece sa apendicitisom nema proliv, već obično zatvor. Nije retko da je u početku stolica uobičajene konzistencije. Inače, ovo su karakteristične tegobe tipičnog zapaljenja slijepog crijeva.

Treba imati u vidu da jedan broj mališana ima netipičan oblik bolesti, kada se slijepo crijevo ne nalazi na uobičajenom mjestu. Tada se i tegobe razlikuju od tipičnih.

I druge, brojne hirurške bolesti mogu da budu uzrok veoma jakih bolova u trbuhu. Ipak, za skoro sve je karakteristično da se bol progresivno pojačava, opšte stanje deteta biva izrazito loše, a dete sve slabije jede i pije.

Postoje i neki rijetki, ali opasni uzroci bola u stomačiću kod djece. Na primjer, bolesti metabolizma (porfirije), ili poremećaji žlezda sa unutrašnjim lučenjem (dijabetes). Ipak, ove bolesti prouzrokuju i druge tegobe, koje odvode dijete kod ljekara.

U situacijama kada dete izgleda dobro, raspoloženo i nema visoku temperaturu - treba sačekati da se vidi dalji tok bolesti. Kad prođe nekoliko sati, biće daleko jasnije o kakvom problemu se radi. Tada će roditelji, ali i ljekar imati više dragocenih informacija.

Trbuh nema prozor pa da se vidi šta se unutra zbiva, zato je važno pratiti dijete i blagovremeno konsultovati ljekara. Nekada je neophodno da se dijete pregleda više puta za dan, dva. A često se rade i rutinske laboratorijske analize (krvna slika i pregled mokraće) koje pomažu u postavljanju prave dijagnoze.

Većina djece sa bolovima u stomačiću ne završi kod hirurga, ali je potrebno biti strpljiv i pažljiv u praćenju djeteta. Naravno, uz stručnu pomoć ljekara. Čak i kada se čini da je sve u redu, a mame i tate strijepe za dijete, treba bar porazgovarati sa pedijatrom. On će umiriti uplašene roditelje i procijeniti da li je neophodno da se obavi pregled.

Kada se brzo mora otići kod ljekara?

Prvo i najvažnije je da roditelji razumijju da nisu svi bolovi u trbuhu opasni. Ipak, ima situacija koje traže brzu reakciju:

Ako dijete ima visoku temperaturu, bolovi idu u naletima koji su sve češći i duži, a pritom dijete izgleda sve gore - odmah se treba javiti ljekaru.

Ukoliko dete stalno povraća, ne uzima tečnost (ili odmah povrati po uzimanju nekog napitka) - treba obaviti pregled.

Sve vrste bolova u trbuhu koje "idu" sa izrazito lošim stanjem djeteta (klonulo, malaksalo, teško se budi...) - treba ozbiljno shvatiti i potražiti pomoć što prije.

(MONDO/Yumama/Ass. dr Goran Vukomanović)

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop