U Kikindi je započet pionirski poduhvat u poljoprivredi - akvaponija ili proizvodnja zelene salate i začinskog bilja na vodi, koje ribe napajaju hranljivim materijama i đubrivom iz ribnjaka.
Novi koncept poljoprivredne proizvodnje je zajedno sa prijateljem iz Kenije započeo Kikinđanin Dragan Kerkez, dvadesetšestogodišnji programer zajedno sa Mikaelom Tejom iz Kenije - na oko 1.600 metara kvadratnih podigli su plastenik, potpuno ga opremili, a pored izgradili ribnjake sa šaranima koji vodu napajaju đubrivom.
Ciklus proizvodnje zelene salate na vodi je znatno kraći, a ukus je puniji i bez gorčine.
"Cijena proizvodnje je bukvalno minimalna, potrošnja vode mizerna i prostor koji se koristi za ovu količinu proizvodnje je mali. Ovo spada u organsku proizvodnju jer je činjenica da u toj vodi nema ništa od hemije, a ništa ne koristimo ni protiv insekata jer ne bismo ni smjeli zbog ribe", kaže Kerkez, koji je koncept akvaponije u Kikindu prenio iz Kenije, gdje vrlo često boravi.
On navodi da tržište postoji, da ima prostora za sve, ali da mora puno da se radi, prenosi RTV.
"Proizvod mora da bude mnogo bolji od svega na tržištu da bismo mi kao mali proizvođači mogli da uspijemo", kaže Kerkez i dodaje da, ukoliko projekat bude isplativ, planira da površine pod plastenicima uveća i do deset puta.
(Srna/TV Kikinda)