Akvaponija

Eksperimentalni projekat: U Kikindi uzgajaju salatu NA VODI

Autor Vesna Kerkez

U Kikindi je započet pionirski poduhvat u poljoprivredi - akvaponija ili proizvodnja zelene salate i začinskog bilja na vodi, koje ribe napajaju hranljivim materijama i đubrivom iz ribnjaka.

Izvor: YouTube/Screenshot

Novi koncept poljoprivredne proizvodnje je zajedno sa prijateljem iz Kenije započeo Kikinđanin Dragan Kerkez, dvadesetšestogodišnji programer  zajedno sa Mikaelom Tejom iz Kenije - na oko 1.600 metara kvadratnih podigli su plastenik, potpuno ga opremili, a pored izgradili ribnjake sa šaranima koji vodu napajaju đubrivom.

Izvor: YouTube/Screenshot

Ciklus proizvodnje zelene salate na vodi je znatno kraći, a ukus je puniji i bez gorčine.

"Cijena proizvodnje je bukvalno minimalna, potrošnja vode mizerna i prostor koji se koristi za ovu količinu proizvodnje je mali. Ovo spada u organsku proizvodnju jer je činjenica da u toj vodi nema ništa od hemije, a ništa ne koristimo ni protiv insekata jer ne bismo ni smjeli zbog ribe", kaže Kerkez, koji je koncept akvaponije u Kikindu prenio iz Kenije, gdje vrlo često boravi.

On navodi da tržište postoji, da ima prostora za sve, ali da mora puno da se radi, prenosi RTV.

Izvor: YouTube/Screenshot

"Proizvod mora da bude mnogo bolji od svega na tržištu da bismo mi kao mali proizvođači mogli da uspijemo", kaže Kerkez i dodaje da, ukoliko projekat bude isplativ, planira da površine pod plastenicima uveća i do deset puta.

(Srna/TV Kikinda)