Zanimljivosti

Dijamantsko izdanje romana "Doručak kod Tifanija" u prodaji za 1,5 miliona dolara

Autor Nikolina Damjanić

Dijamantsko izdanje romana Trumana Kapotea "Doručak kod Tifanija" prodaje se za 1,5 miliona dolara povodom obilježavanja stogodišnjice od rođenja autora.

Izvor: David Attie

Kapote je potpisao jedinstveni tom ukrašen sa blizu 30 karata dijamanata i safira, a izdanje je izloženo na Međunarodnom sajmu antikvarnih knjiga u NJujorku, prenio je AP.

"Ulice Londona su popločane zlatom. Ulice NJujorka su popločane platinom i dijamantima", izjavila je britanska umjetnica Kejt Holand, koja stoji iza specijalnog izdanja romana iz 1958. godine.

Britanski juveliri Bentli i Skiner sarađivali su sa američkim prodavcem luksuznih knjiga Lukom Mentisom tokom trogodišnjeg rada na knjizi, a djelo je izloženo do sutra na sajmu knjiga u srcu Menhetna.

Knjiga je ukrašena sa više od 1.000 dijamanata koji stvaraju obris karakterističnog mrežastog sistema ulica Menhetna.

"Tifani" je legendarna juvelirnica i simbol njujorškog luksuza od 1940. godine. Ponovo je otvorena u aprilu 2023. godine pod vlasništvom francuskog globalnog luksuznog giganta LVMH.

"Tifani" je ovjekovječen filmskom adaptacijom istoimene knjige u režiji Blejka Edvardsa, sa Odri Hepbern i DŽordžom Pepardom u glavnim ulogama.

(Srna/MONDO)

Tagovi