• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promocija romana “Mučnina: o neodrastanju” Vide Davidović u Banskom dvoru

Autor Dragana Božić

U Vijećnici Banskog dvora 10. marta 2023. godine u 19 časova održaće se promocija romana "Mučnina: o neodrastanju" spisateljice i scenaristkinje Vide Davidović.

 Promocija romana “Mučnina: o neodrastanju” Vide Davidović u Banskom dvoru Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Sa Vidom će on njenom prvom romanu koji je ušao u širi izbor za NIN-ovu nagradu razgovarati Jelena Kojović Tepić.

Vida Davidović (1998) dramska je spisateljica i scenaristkinja rođena u Istočnom Sarajevu. Autorka je komada "Bruklin i mačke u kontejnerima", "Proslave" i "Crna ovca" i scenaristkinja filmova "Matura", "Rebra", "Bele rade" i "Srce u režiji" Gvozdena Ilića i filma "U ramenima" u režiji Tare Gajović.

Laureatkinja je konkursa Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2021/22. godinu sa komadom "Mali ratovi" i kabine "Zare". Njene drame se izvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Pretežno je interesuju teme odnosa žene prema tjelesnosti, odrastanju i traumi.

"Mučnina: o neodrastanju" je njen prvi roman. Živi i radi u Beogradu.

Izvor: Imperativ

"Dvije djevojke mijenjaju mjesta i počinju da žive u za njih novom okruženju. Motiv zamjene mjesta u tradicionalnoj književnosti uvijek podrazumijeva komediografske elemente, ali junakinje Vide Davidović ovaj svijet gledaju dvostrukim pogledom: očima globalnih milenijalki za koje je svijet postao veoma komplikovano mjesto i očima generacije lokalno obilježene rođenjem tokom traumatičnih 90-tih. "Mučnina: o neodrastanju" kao da slijedi tragove "Normalnih ljudi" Sali Runi, gdje se ljubavi i prijateljstva gase i pale kao novogodišnje svjećice i poput Novogodišnjeg bala pod maskama, ispod privida normalnosti, pulsira čitav spektar skrivenih osjećanja i trauma sa kojima će junakinje morati da se izbore da bi se do kraja odmotao proces odrastanja. Da li će ono za njih uopšte biti moguće?" - Jasmina Vrbavac

„Ovo je priča o čudesnom životu, onom koji niko nikada nije živio, misliš, pa bljesne u trenutku, onda te sunovrati tamo gdje nisi htio da odeš, pa te preobrazi. Jedna mlada žena je otišla iz velikog grada, a druga mlada žena je došla u veliki grad. One će vas zaraziti žudnjom, istinom, bolom i ljepotom” - Milena Marković.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop