Kostajnicom se danas širi miris kestena, paprikaša i tradicionalnih jela ovog kraja, a brojni posjetioci manifestacije "Kestenijada" uživaju u druženju i slatkim i slanim delicijama.
Na tri lokacije u Kostajnici peče se i dijeli kesten, zdrav i ukusan šumski plod po kojem je ova lokalna zajednica prepoznatljiva.
U okviru manifestacije "Kestenijada" u toku je takmičenje u pripremanju paprikaša "Kotlić Kestenijade" u kojem učestvuje 47 ekipa iz Kostajnice, Kozarske Dubice, Novog Grada, Prijedora i Banjaluke, za koje je organizator obezbijedio 94 kilograma mesa.
Istovremeno, dvadesetak izlagača izlaže suvenire, voće i med, dok se 14 takmičara nadmeće u konkurenciji za najljepše uređen sto i prezentaciji tradicionalnih jela kostajničkog kraja, čija je degustacija besplatna.
"Kestenijada" je turističko-kulturno-privredna manifestacija čiji je cilj unapređenje turističke ponude i promocija Kostajnice i ove godine se organizuje 26. put.
(Srna)