Savet

Rasol i nije najbolji lijek za mamurluk: Pogoršava glavobolju, a predstavlja i opasnost po srce

Autor Dragana Božić

Svi piju rasol protiv mamurluka, a stručnjaci su objasnili šta ovo piće radi organizmu...

Izvor: ElenVik/Shutterstock.com

Kisele tečnosti, odnosno one u kojima se kiseli povrće za zimnicu (kao što je rasol) i koje se u našim krajevima oduvijek preporučuju kao "lijek" nakon pretjerane upotrebe alkohola, samo pojačavaju  mamurluk i glavobolju.

Takođe, treba biti oprezan i sa kiselim krastavcima i kupusom kada pokušavate da se izliječite od prekomjerne količine alkohola, upozoravaju stručnjaci.

Oni napominju i da ne postoje bezbjedne doze alkohola, jer neurotoksin štetno djeluje na cijelo tijelo. Pa tako domaći "lijekovi" za mamurluk ne samo da nisu efikasni, već mogu biti i opasni.

Ovi napici, poput rasola, djeluju na proces razgradnje alkohola. Kada etilen oksidira, javlja se acetaldehid, odnosno jedinjenje za koje se tvrdi da je uzrok mamurluka. Zbog toga, takve tečnosti samo pogoršavaju negativne posljedice alkoholisanja.

Još jedan razlog zašto se ove tečnosti iz turšije ne preporučuju nakon unosa veće količine alkohola jeste potencijalna hipertenzija. Po pravilu, one su pune soli koje inače podižu krvni pritisak. Stručnjaci upozoravaju da je vrlo moguća i tahikardija. Opasnost koju nosi pretjerana upotreba alkohola jeste i dehiratacija, jer je poznato i da ovo piće djeluje kao diuretik i pomaže da se izbace tečnosti iz organizma.

Ako ste pretjerali sa alkoholom, najbolji način da se oporavite jeste da unosite mineralnu vodu koja će povratiti kiselo-baznu ravnotežu u organizmu. Pomaže i ako se tuširate naizmjenično toplom i hladnom vodom, šetate na svježem vazduhu, a važno je i da se dobro naspavate.

MONDO

Tagovi