• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljekari otkrili koliko je mamurluk opasan za zdravlje

Autor Dragana Božić

Mamurluk jeste nepodnošljiv i svi jedva čekamo da prođe, ali da li i koliko može biti opasan po zdravlje?

 Da li se može umrijeti od mamurluka Izvor: Shutterstock/Christine Glade

Mamurluk može biti jedno od najgorih fizičkih osjećanja koje možete imati. Postoje simptomi koji vas mogu natjerati da razmišljate o tome da više nikada ne pijete, ali na njih brzo zaboravite kada osjetite dobru atmosferu, društvo i muziku!

Ipak, mamurluk nije samo posljedica pretjeranog unosa alkohola, koji brzo nestaje. Mamurluk može učiniti da se osjećate dehidrirano i da ne možete da podnesete glavobolju kojoj nijedan lijek ne pomaže.

Koliko mamurluk može biti loš i može li ubiti?

Mamurluk vas ne može direktno ubiti, ali posljedice konzumiranja previše alkohola svakako mogu. Ne bi trebalo da ignorišete potrebu žeđi koju često dobijate sa mamurlukom. To je način vašeg tijela da vam kaže da morate da se hidrirate.

Previše alkohola može izazvati trovanje, što je potpuno drugačije od mamurluka.

Simptomi trovanja alkoholom se javljaju dok je u vašem krvotoku velika količina alkohola. Simptomi mamurluka, s druge strane, počinju kada nivo alkohola u krvi značajno opadne. Do trovanja alkoholom dolazi kada u krvi ima previše pića i zbog toga se normalne tjelesne funkcije počinju gasiti.

Simptomi trovanja alkoholom su:

  • povraćanje
  • sporo ili nepravilno disanje
  • napadi
  • niska tjelesna temperatura
  • plavkasta ili blijeda koža
  • nesvjestica

Kongeneri su sastojci koji se koriste da određenim pićima daju njihov ukus. Tamnija alkoholna pića imaju više neželjenih efekata nego providna pića, zahvaljujući organskim sastojcima i nečistoćama (kongenerima) koje se stvaraju u procesu pravljenja.

"Nekoliko hemikalija se proizvodi u ovom procesu, poput acetona. Ako bismo uporedili viski sa vodkom, viski sadrži mnogo veći broj kongenera nego vodka", rekao je dr Daj Ngajen, psihijatar koji radi sa osobama koje se liječe od zavisnosti od alkohola.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop