TOP SAVjETI

Ovih pet začina čine čuda za visok šećer

Autor Željko Svitlica

Studije su otkrile koji začini snižavaju šećer, a jedan će vas iznenaditi.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Pored lijekova i insulina koji reguliše nivo šećera u krvi, stručnjaci preporučuju i prirodne načine za borbu protiv dijabetesa. Jedan od njih jeste konzumiranje lekovitog bilja i začina koji su se oduvijek koristili za ''liječenje'' različitih bolesti.

Ovo je lista od pet začina koji pomažu u kontroli nivoa glukoze u krvi poput grčkog sjemena, poznatijeg kao piskavica, kurkume, đumbira, bijelog luka i cimeta. 

Grčko sjeme - piskavica

Ovo sjeme ima visok procenat vlakana koji podstiču stvaranje insulina. Možete da jedete cijela zrna, kuvate čaj od njega ili da ga stavljate u smjesu za hljeb ili druge proizvode od tijesta.

Kurkuma

Ovo je veoma moćan antioksidans koji osim što čisti tijelo od toksina, utiče i na razgradnju masnih kiselina i šećera u krvi. Preporučuje se da svakog dana popijete po čašu vode u koju ćete dodati kašičicu kurkume i nekoliko kapi limunovog soka. Na taj način ćete pojačati imuni sistem, spriječiti visok nivo šećera, ali i očistiti organizam.

Đumbir

Istraživanja izvedena na životinjama su pokazale da đumbir utiče na regulisanje nivoa šećera u krvi. Osim toga ovaj začin pomaže i kod prehlade i gripa.

Bijeli luk

Ova vrsta luka je sastojak skoro svih jela u Srbiji, a pozitivno utiče na smanjenje osjetljivosti na insulin, pokazale su studije. Hrani daje poseban šmek, ali preporučuje se da se jede sirov, kako bi se u organizam unijele sve potrebne materije, a koje se izgube prženjem ili kuvanjem.

Cimet

Ovaj ukusan začin je takođe dobar saveznik u borbi protiv visokog šećera. Jedna analiza je pokazala da konzumiranje do 6 grama cimeta značajno snižava glukozu. Možete da ga dodajete u čaj, voćne salate i različite kaše.

(MONDO)

Tagovi