Doručak, koji mnogi obožavaju, štiti srce i sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti.
Doručak je najvažniji obrok u toku dana, kojim je potrebno da obezbjedite energiju i hranljive materije. Iako mnogi misle da je najzdravije jesti žitarice, jaja su idealan doručak koji ima brojne zdravstvene prednosti.
Istraživanja su pokazala da pomažu u zaštiti srca. U studiji, koju je objavio "eLife", a u kojoj je učestvovalo 4.778 ispitanika starosti između 30 i 79 godina, sprovedena je anketa o konzumiranju jaja.
Analizom je utvrđeno da njih 1.377 nikada nisu imali kardiovaskularne bolesti, dok 3.401 njih jeste. Potom se vršilo ispitivanje koliko često jedu jaja, kao i drugu hranu poput mesa i povrća.
Kada su autori istraživanja pogledali krv učesnika, otkrili su da oni koji su redovno jeli jaja, imaju više apolipoproteina A1 u svojim sistemima, što može dovesti do stvaranja molekula lipoproteina visoke gustine, a koji pomaže u spriječavanju srčanog i moždanog udara.
"Zajedno, naši rezultati daju potencijalno objašnjenje kako konzumiranje umjerene količine jaja može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti", rekao je autor studije Kanking Ju, vanredni profesor na Odeljenju za epidemiologiju i biostatistiku Univerziteta u Pekingu.
(MONDO)