Ljuta hrana ima brojne zdravstvene prednosti, ali ne utiče isto na sve ljude.
Ljuta hrana često je tema polemisanja u društvu. Dok jedni govore da je veoma štetna za zdravlje, ljubitelji ljutog oštro je brane i tako u krug.
Ljuta hrana izaziva reakcije u tijelu, a kakve će one biti, zavisi od opšteg zdravstvenog stanja pojedinca.
Ako ste se brinuli da li je ljutina koja stvara gorući osjećaj u grlu i ustima štetna po zdravlje, odgovor je ne, ali nije sve tako jednostavno, kaže nutricionista Marija Đurković.
"Ljuta hrana je zdrava, ali samo ako je i tijelo zdravo. Tačnije, ako nisu prisutna stanja kod kojih je ona kontraindikovana", objašnjava nutricionista.
To znači da ljutu hranu ne bi trebalo da konzumiraju ljudi koji pate od depresije, otežanog varenja, sindroma iritabilnog crijeva, Kronove bolesti, gorušice i hemoroida.
Prednosti ljute hrane
"Što se tiče dobrih strana kapsaicina, aktivne komponente koja daje ljutinu papričicama i određenim biljkama koje koristimo kao začine, i one su prisutne. Kapsaicin ubrzava cirkulaciju krvi i širi krvne sudove, što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Kada ste prehlađeni, ova supstanca vam može pomoći da prodišete i trenutno se osjetite bolje zbog ubrzane cirkulacije, a dobra je i za srce", savetuje Marija Đurković.
Osim toga, studije pokazuju da kada jedete ljutu hranu, tjelesna temperatura raste, što zauzvrat stimuliše vaš metabolizam i povećava sagorijevanje masti i do 16%. Kao rezultat, vaše tijelo brže sagorijeva kalorije.
(MONDO/Informer)