Slatkiši izazivaju ansksioznost i depresiju, smatra ruski nutricionista.
Ako volite slatkiše i ne možete da izdržite dan a da se ne zasladite, ovo nisu dobe vijesti za vas. Stručnjak je upozorio da redovno konzumiranje šećera može da izazove anksioznost i depresivne poremećaje.
Poznati ruski nutricionista Mihail Ginzburg otkrio je da je neuroinflamacija jedan od čestih uzroka mentalnog stanja koje je sve prisutnije u savremenom društvu - graničnog anksioznog poremećaja. A po njegovim riječima, na pojavu ove upale i te kako utiče hrana!
Specijalista za ishranu je primetio da šećer, kao i hrana koja sadrži ovaj sastojak, ona sa visokim glikemijskim indeksom - uključujući hljeb, krompir, pirinač i slično, doprinose neuroinflamaciji.
Ginsburg je savjetovao oprez u vezi sa trans mastima, jer one povećavaju rizik od pojave vaskularnih poremećaja u mozgu, što može da izazove depresivne poremećaje.
(MONDO)