• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suve šljive su "bomba" za zdravlje: Doktori potvrdili da regulišu hormone i jačaju kosti

Autor Maja Gašić

Ovo je najbolja hrana za žene starije od 50, pomaže da se spriječi pojava osteoporoze i reguliše hormone.

 Za šta se koriste suve šljive  Izvor: YouTube/Las Recetas de Laura - Recetas Fáciles y Económicas

Mnogi ih uzimaju da pospješe probavu, ali da li ste znali da suve šljive nisu dobre samo za varenje, već i za čvrstinu kostiju? Stručnjaci su potvrdili da smanjuje rizik od pojave osteoporoze.

Osteoporoza je izuzetno neprijatna bolest koju karakteriše smanjenje gustine kostiju i dovodi do njihove krtosti. Važno je da se napomene da je rizik od razvoja bolesti veći kod žena nego kod muškaraca. Zapravo, osteoporoza, a samim tim i prelomi kostiju, posebno su opasni za žene koje su prešle 50 godina.

Prema riječima doktora to je zbog činjenice da se nakon početka menopauze u ženskom tijelu smanjuje koncentracija ženskih polnih hormona estrogena, a zbog hormonske neravnoteže povećava se rizik od razvoja teških upala u slučaju povrede.

Suvo voće štiti kosti

Nedavno su američki naučnici sa Državnog univerziteta Pensilvanije izdvojili namirnicu koja može značajno da smanji rizik od razvoja osteoporoze. Najbolje je što je jeftina, a veoma efikasna u sprečavanju problema sa kostima. Riječ je o suvim šljivama. One su veoma bogate polifenolima - prirodnim supstancama sa snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Ranije studije su pokazale da polifenoli smanjuju zapaljenje u ćelijama kostiju i štite ih od oksidativnog stresa (oštećenja slobodnim molekulima kiseonika).

Pa tako su naučnici testirali koliko svakodnevna konzumacija ovog voća utiče na ženski organizam. U eksperimentu su učestvovale isključivo žene starije od 50 godina sa visokim rizikom od osteoporoze i bile su podijeljene u tri grupe. Jedna grupa je jela oko šest suvih šljiva dnevno tokom godinu dana, druga grupa je jela dva puta više, a kontrolna grupa uopšte nije jela suve šljive.

Nakon nekog vremena, analiza krvi je pokazala da su kod žena koje su jele suve šljive svakodnevno tokom cijele godine indikatori upale bili primjetno niži nego kod onih iz kontrolne grupe. Zaključak naučnika je da bi se smanjio rizik od osteoporoze, dovoljno je da žene u postmenopauzi jedu svega šaku suvih šljiva dnevno.

Postoji još jedna studija koja je pokazala da redovno konzumiranje suvih šljiva može da poboljša zdravlje kostiju zbog visokog sadržaja prebiotika, koji pozitivno utiču na rast korisne crijevne mikroflore.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop