• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici su ih istraživali decenijama: Devet najopasnijih namirnica po zdravlje

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ovih devet namirnica izaziva bolesti i preranu smrt, tvrde autori dvije studije sprovedene u Italiji i Americi. Trajale su decenijama i obuhvatile više od 200.000 učesnika!

 Najopasnije prerađene namirnice  Izvor: Shutterstock

Namirnice koje spadaju u kategoriju ultraprerađene hrane značajno podižu rizik od kolorektalnog karcinoma kod muškaraca, a od srčanih bolesti i prerane smrti kod pripadnika oba pola. Ove zabrinjavajuće informacije potvrdile su dvije velike studije sprovedene u Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Si-En-En" javlja da su dvije studije obuhvatile navike u ishrani velikog broja ispitanika u ove dvije zemlje, i da je utvrđeno da ultraprerađena hrana značajno podiže rizik od bolesti i prerane smrti.

U kategoriju ultraprerađene hrane spadaju:

  1. Kobasice
  2. Viršle
  3. Supe iz kese ili tetrapaka
  4. Zamrznuta pica
  5. Kupovni keks i torte
  6. Krofne
  7. Sladoled
  8. Gazirana pića
  9. Pomfrit

"Postoje stotine studija koje su utvrdile vezu ultraprerađene hrane sa nastankom bolesti, kardiovaskularnih oboljenja, kancera i podizanjem rizika od prerane smrti. Ove dvije studije to potvrđuju - ultraprerađene namirnice su nedvosmisleno povezane sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti", rekla je Merion Nestl, profesorka nutricionizma na Univerzitetu u Njujorku.

Američka studija pratila je 200.000 žena i muškaraca tokom dužeg vremenskog perioda, neki od njih bili su učesnici tokom 28 godina. Utvrđeno je da postoji veza između kolorektalnih karcinoma kod muškaraca, i njihovih navika u ishrani, ali ista veza nije pronađena kod žena. Suhomesnati proizvodi odavno važe za namirnicu koja izaziva probleme sa zdravljem, ali je sada prvi put utvrđeno da sve namirnice iz ultraprerađene kategorije podižu rizik od bolesti.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Studija u Italiji pratila je 22.000 ljudi tokom 12 godina, sa ciljem da utvrdi faktore rizika za nastanak karcinoma, kao i bolesti srca i mozga. Analize su potvrdile da hrana bogata šećerom ili trans mastima, uz ultraprerađene namirnice, podiže rizik od bolesti. Ali ultraprerađene namirnice ipak deluju opasnije ako se uzme u obzir činjenica da su najviše doprinosile podizanju rizika od rane smrti.

Zašto je ultraprerađena hrana toliko nezdrava?

U pitanju su namirnice industrijskog sastava, napravljene od sastojaka izvučenih iz hrane ili sintetitsanih u laboratoriji. Sadrže vrlo malo, ili nimalo namirnica u izvornom obliku. Prepune su aditiva kao što su vještačke boje, ukusi ili stabilizatori, soli i šećera, dok sa druge strane ne sadrže vlakna, vitamine, minerale...

"Efekti ultraprerađenih namirnica su vrlo jasni. Ali razlozi tih efekata još uvek nisu poznati. Bilo bi lijepo da imamo odgovor na pitanje zašto tako utiču na zdravlje, ali dok ga ne budemo dobili, najbolje je uzdržavati se od njih ili ograničiti njihovu konzumaciju na minimum", zaključila je Nestl.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop