SAVETI

Dijatetičarka otkrila koja je najgora hrana za večeru

Autor Tamara Veličković

Dijetetičarka otkriva koju namirnicu nikada ne treba da jedete u večernjim satima.

Izvor: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Tjestenina je veoma raznovrsna i uz nju možemo da dodamo gotovo sve, od povrća, preko mesa, krompira… Ipak, ako želite da smršate, tjestenina nikako ne bi trebalo da se nađe u vašoj ishrani. Večera ima ogroman uticaj na naše tijelo, a tjestenina je namirnica koja usporava metabolizam i povećava otpornost na insulin.

Doktorka Andrea Maksim i dijetetičarka Trista Best otkrivaju da je testenina ubjedljivo najgora hrana koja treba da se jede za večeru. "Tjestenina na bazi pšenice će podići nivo insulina i izazvati upalu. Pšenica u tjestenini je prirodno zapaljiva i tijelo je ne vari dobro. Upala dovodi do nadimanja, što može da izazove zadržavanje vode. Gustina ugljenih hidrata povećava insulin, što podiže šećer u krvi i izaziva više akumulacije masti", objasnila je doktorka.

Dijetetičarka savetuje da birate tjesteninu od durum pšenice i žitarica od cijelog zrna. Prema pravilu, cijela zrna bi trebalo da budu dio našeg menija svaki dan, a ovo je odličan način da kombinujete prijatno sa veoma korisnim. Ipak, to ne menja činjenicu da ne treba da jedete za posljednji obrok u toku dana.

U jednoj američkoj studiji objavljenoj u Metabolism, uobičajena konzumacija rafinisanih ugljenih hidrata, poput rafinisane testenine, povezana je sa povećanjem krvnog pritiska. Visok krvni pritisak može da izloži vaše tijelo riziku od razvoja stanja poput srčanih oboljenja.

(MONDO)

Tagovi