Prirodna medicina

ŠTA DA RADITE KADA SE PREJEDETE OD ROŠTILJA I LUKA: Jedna čaša je SPAS, a na sodu zaboravite

Autor Dragana Božić

Uprkos uvriježenom mišljenju, soda bikarbona nije dobar "lijek" za probleme sa gorušicom i varenjem. Ako ste se prejeli od roštilja i luka, probajte nešto drugo...

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Prvi maj se uveliko slavi uz roštilj, obično u kombinaciji sa lukom. Ipak, ogromne količine hrane i pretjerivanje svakako kod mnogih izazivaju muke sa varenjem. Nadimanje, gorušica, gastritis... samo su neke od negativnih posljedica roštiljanja za prvi maj.

A evo i kako da riješite probleme sa varenjem.

"Neumjerenost u ishrani tokom praznika je ogroman stres za organizam. Veliki su rizici ne samo od trovanja, već i od pogoršanja pankreatitisa ili holecistitisa (upala žučne kese)", kaže gastroenterolog Ilja Nevzorov.

Gastroenterolog podsjeća i da čak i blagi osjećaj mučnine ili peckanje u grudima poslije roštilja, salata i drugih jela treba da bude jasan znak da treba da se prekine sa hranom. To je način na koji tijelo šalje signal da mu je "svega" previše, a posebno ako je još alkohol u igri.  

Prema riječima ljekara, najefikasniji savjet u ovom slučaju bi bio da na prvi znak gorušice uzmete antacide (lijekove za poremećaj kiselosti u želucu), koji brzo povećavaju pH u želucu i stvaraju zaštitnu barijeru.

Međutim, kako je velika vjerovatnoća da kraj sebe nećete imati ovu vrstu tableta, može da pomogne i "prirodni lijek". Čaša kisele vode će pomoći, ali ako je pripremite na ovaj način: zagrijte je malo i sačekajte da mjehurići "ispare". Proces ćete ubrzati ako je neprestano miješate. Tek kad više ne bude mjehurića, popijte vodu. Vrlo brzo ćete osjetiti olakšanje. 

Ipak, "lijek" kome svi pribjegavaju u borbi protiv gorušice - sodi bikarboni, nikako se ne preporučuje. Nakon neutralisanja kiseline, prah se pretvara u ugljen-dioksid, što će uzrokovati podrigivanje i čak pogoršati tegobe.

(MONDO)