Namirnice koje nikako ne smijete da jedete prije važnog sastanka.
Uzroci neprijatnog zadaha mogu biti brojni, a na svjež dah utiče i to kako se hranite. Ako pasta za zube i žvakaća guma ne pomognu, vrijeme je da razmislite o namirnicama koje konzumirate.
Bijeli i crni luk
Sadrže jedinjenja sumpora, koja se snažno oslobađaju tokom žvakanja. U sirovom bijelom luku ima mnogo više ovih materija nego u termički obrađenom. Takođe, ovo povrće sadrži fitoncide - isparljive i mirisne supstance oštrog mirisa koje imaju baktericidna svojstva - zbog čega je toliko popularno u tradicionalnoj medicini.
Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi kao što su sir i mlijeko mogu da izazovu loš zadah ako se konzumiraju u prevelikim količinama. Mliječni šećeri mogu da dovedu do transformacije crijevne mikroflore, koja zatim oslobađa gasove koji imaju kiselkast, specifičan miris.
Kafa
Sadrži specifične isparljive supstance, koje se najviše osjećaju tokom konzumacije. Zadah može da bude posebno neprijatan ako se kafa udruži sa duvanom.
Proizvodi koji sadrže šećer
Dovodi do umnožavanja mikroflore, koja ne samo da je sposobna da ošteti zubnu gleđ, već i da oslobađa isparljive supstance neprijatnog mirisa.
Riba i malo morskih plodova
Generalno, mnogi ljudi ne vole miris ribe. Međutim, u ovom slučaju sve zavisi od vrste ribe i načina na koji se obrađuje – fermentisana (posoljena, ukiseljena) riba može da bude toliko neprijatnog mirisa da ćete morati ne samo da ispirate usta, već se i umijete i provjetrite dom nakon ručka. Ljudi koji koriste suplemente ribljeg ulja treba da budu svjesni da oni takođe izazivaju neprijatan zadah.
(Lepa&Srećna)