Probajte ova 4 super zdrava prijedloga za doručak! Malo šećera i dosta gvožđa!
Doručak je najvažniji dio dana. Mnogi ga preskaču i tako poremete normalno funkcionisanje organizma. Čak je jedno istraživanje pokazalo da preskakanje doručka skraćuje životni vijek. Kada je već ustanovljeno da je doručak važan, postavlja se pitanje - kakav je najbolji? Doktor Muhamed Dženson ponudio je četiri doručka sa malo šećera i visokim nivoom gvožđa za početak dana.
U pitanju su: omlet sa pečurkama i spanaćem, čia puding, činija kinoe i tost od paradajza sa avokadom. Pa da krenemo redom:
1. Omlet sa pečurkama i spanaćem
"Jaja su odličan izvor proteina i zdravih masti, što može da pomogne u kontroli apetita i smanjenju grickanja tokom dana. Spanać i pečurke imaju malo kalorija i bogati su gvožđem, obezbjeđujući esencijalne hranljive materije bez dodavanja dodatnog šećera. Dopunite svoj omlet porcijom hrskavog, svežeg voća ili parčetom tosta od cijelog zrna", savjetuje dr Muhamed.
2. Puding od čie
Potopite čia semenke preko noći u omiljeno mlijeko i ujutru je vaš doručak već spreman! Čia sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i biljnim proteinima. Imaćete energije tokom čitavog dana. Uvek možete da dodate omiljeno voće ili orašaste plodove.
3. Činija kinoe
Činija kinoe, južnoameričke žitarica poznatije kao "zlato Inka", jedna je od onih superhrana koji će da zadovolje vaš organizam potrebnim hranljivim materijama. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom, cinkom, bakrom, manganom i gvožđem, a mogu je bez problema konzumirati i osobe alergične na gluten.
Nakon što je skuvate, začinite je bananom i orašastim plodovima. Svemu tome možete da dodate i kašičicu meda.
4. Tost od paradajza sa avokadom
Još jedna superhrana jeste avokado. Obiluje vlaknima, kalijumom, visokim procentom vitamina E, B i folnom kiselinom. Takođe, sadrži "dobre" nezasićenih masti koje snižavaju nivo "lošeg" holesterola, dok je paradajz moćan antioksidans.
Dr Muhamed predlaže da bi trebalo da povećamo sadržaj proteina tako što ćemo dodati kuvano ili poširano jaje na tost.
BONUS VIDEO:
(MONDO)