Zdravlje

Idealno za one koji žele da izgube kilograme: Ovo povrće jedite isključivo sirovo

Autor Vesna Kerkez

Pogledajte listu povrća koje je zdravije jeste sirovo nego termički obrađeno.

Izvor: Privanta arhiva

Jedenje određenog sirovog povrća ima više blagodeti po zdravlje, nego kada je termički obrađeno - kuvano, pečeno ili prženo, ističe nutricionistkinja Ešli Toš. Ona je otkrila koje povrće možete da jedete u sirovom stanju. Ističe da upravo ono može da poboljša imunitet i da vam osjećaj sitosti.

Sirovo povrće takođe sadrži visok procenat vlakana i dosta vode, što zauzvrat daje sitost. Takođe, grickanje sirovog povrća može da ima korist ukoliko želite da izgubite kilograme.

"Određeno sirovo povrće je mnogo bolje od termički obrađenog jer ga kuvanje i prženje smanjuje njegove korisne materije. Uzmite na primjer bijeli luk. Bijeli luk sadrži alicin koji je koristan za imuni sistem. Kada ga kuvamo mi smanjujemo njegovo dejstvo", objasnila je nutricionistkinja, prenosi Dejli Star.

Dodaje da je važno da u ishranu uvrstite i jedno i drugo - i sirovo i termički obrađeno povrće. Preporučuje za užinu grickanje paprika u kombinaciji sa humusom. Idealno je i za one koji poste.

Pogledajte listu sirovog povrća koje preporučuje nutricionistkinja:

Paprike

Paprike su bogate vitaminom C i dospjeće u većoj mjeri u vaš organizam ukoliko ih jedete sirove

Brokoli

Brokoli sadrži dosta vlakana i vitamin C takođe. Potrudite se da ga dobro operete i možete da ga grickate uz neki sos. 

Bijeli luk

Bijeli luk je mnogo zdravije jesti sirov, na taj način ćete u organizam unijeti više alicina koji sadrži, a koji je povoljan za jačanje imuniteta. Bijeli luk možete sitno da isjeckate i dodate u salatu ili jaja.

Crni luk

Jedenje sirovog crnog luka pomaže u smanjenju holesterola i nivoa šećera u krvi. Uvijek možete da ga dodate u salatu ili sendvič.

Batat

Batat ili poznatiji kao sladak krompir možete da jedete sirovog, za razliku od običnog krompira koji se nikako ne preporučuje. Sadrži dosta vitamina C i A, vlakana i kalijuma.

(MONDO)

Tagovi