SAVJETI

DA LI JE CRNA ČOKOLADA STVARNO TOLIKO BOLJA OD MLIJEČNE? Samo pogledajte razliku kad ih uporedi nutricionista

Koja čokolada je bolja - mliječna ili crna?

Izvor: YouTube/Jeanelleats/Simple Man's Life

Čokolada nije cijenjena samo zbog svog ukusa, već i zbog nekih zdravstvenih prednosti. Kada uporedite tamnu čokoladu sa mliječnom, obe imaju niz prednosti i nedostataka. Tamna čokolada, sa većim sadržajem kakaa, ima antioksidante i potencijalne koristi za kardiovaskularni sistem. S druge strane, mliječna čokolada, iako je mnogima ukusnija, sadrži više šećera i masti. "Za razliku od slađe čokolade, crna sadrži kakao koji joj daje malo gorak ukus. Pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu, smanjujući upalu i rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca", kaže dijetetičarka i nutricionistkinja Divija Gopal.

5 zdravstvenih prednosti crne čokolade:

Pomaže kod lošeg holesterola

Većina crnih čokolada je bogata flavonoidima, koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih oboljenja. Studija iz 2017. koju je objavilo Američko udruženje za srce otkrilo je da jedenje tamne čokolade i kakaa pomaže u smanjenju lošeg LDL holesterola, posebno kod gojaznih ljudi.

Pomaže kognitivnoj funkciji

Flavonoidi u crnoj čokoladi mogu da imaju neuroprotektivne efekte, poboljšavajući kognitivne funkcije i smanjujući rizik od kognitivnog pada s godinama.

Poboljšava raspoloženje

Tamna čokolada sadrži jedinjenja koja mogu da stimulišu proizvodnju endorfina i serotonina, podstičući osjećaj sreće i blagostanja. Može čak i da ublaži anksioznost i razdražljivost.

Sadrži antioksidante

Antioksidansi u tamnoj čokoladi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu, štiteći ćelije od oštećenja i smanjujući rizik od bolesti povezanih sa oksidativnim stresom.

Održava težinu pod kontrolom

"Tamna čokolada ima niži sadržaj šećera i drži vas sitima, što bi moglo da bude prednost u gubitku težine i njenom održavaju", objašnjava dijetetičarka i nutricionistkinja.

Ona napominje da ove prednosti crne čokolade možete da iskoristite samo kada je konzumirate u umjerenim količinama. Konzumiranje previše tamne čokolade može da izazove nekoliko neželjenih efekata, uključujući pojačano mokrenje, nesanicu, kožne alergije, loše varenje i glavobolje.

Da li je mliječna čokolada zdrava?

Mliječna čokolada je ukusna kombinacija kakaa, šećera i mlijeka. Ljudi je vole zbog bogatog, kremastog i slatkog ukusa. Kao i sve čokolade, mliječna čokolada sadrži jedinjenja koja mogu da stimulišu oslobađanje endorfina i serotonina, poboljšavajući raspoloženje i smanjujući nivo stresa. Mliječna čokolada u malim količinama sadrži kalcijum, fosfor i magnezijum. Pošto je mliječna čokolada prepuna većeg sadržaja šećera i masti, možda neće pružiti isti nivo prednosti kao crna čokolada.

Tamna čokolada protiv mliječne čokolade - koja je bolja?

1. Kakao

Nalazi se u obe čokolade. Kakao ima flavonoide i antioksidante sa potencijalnim zdravstvenim prednostima. Tamna čokolada obično sadrži veći procenat kakaa i manje šećera od mliječne čokolade.

2. Mlijeko

Mlijeko doprinosi slatkoći i glatkoj teksturi čokolade, ali razblažuje sadržaj kakaa i smanjuje hranljivu vrijednost.

3. Šećer

Crna čokolada obično sadrži više antioksidanata i manje šećera i masti u poređenju sa mliječnom čokoladom.

4. Intolerancija na laktozu

Ljudi sa intolerancijom na laktozu mogu da imaju nelagodnost ili probleme sa varenjem nakon konzumiranja mliječne čokolade zbog prisustva mlijeka, dok tamna čokolada obično ne sadrži mliječne sastojke.

5. Kalorije

Zbog visokog sadržaja masti iz kakao putera i mlijeka, mliječna čokolada ima visok sadržaj kalorija i treba je konzumirati umjereno. S druge strane, crna čokolada generalno sadrži manje kalorija.

"Tamna čokolada se često smatra zdravijom od mliječne čokolade zbog većeg sadržaja kakaa, antioksidanata i potencijalnih zdravstvenih koristi kao što je poboljšanje zdravlja srca. Takođe sadrži manje šećera i može da ima manje kalorija u poređenju sa mliječnom čokoladom", zaključila je dijeteričarka i nutricionistkinja.

(MONDO)