• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI ČOKOLADA TREBA DA STOJI U FRIŽIDERU ILI NE? Ovo je idealna TEMPERATURA

Autor Dragana Božić

Stručnjaci otkrivaju kako se pravilno čuva čokolada!

 Kako se pravilno čuva čokolada Izvor: Shutterstock

U čokoladi mnogi su uživali kao djeca, ali uživaju i sada, kada su porasli. Umazana usta, ruke, slatkoća i zadovoljena čula - samo su neke od pomisli na čokoladu. Međutim, način na koji je čuvate može da promijeni njen ukus.

Ljudi su godinama raspravljali o tome da li čokoladu treba čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi kako bi se postiglo što bolje čulno iskustvo prilikom konzumiranja.

Sara Hartnet, stručnjak za konditore sa sjedištem u Londonu, kaže da se čokolada najbolje čuva na sobnoj temperaturi. Ne samo da hlađenje čokolada gubi svoju teksturu, već može da učini i ukus drugačijim.

Takođe, čuvanje čokolade pored drugih namirnica u frižideru može da dovede do toga da poprimi različite mirise i ukuse. Složićete se da miris i ukus crnog ili bijelog luka u čokoladi i nije baš izbor za poželjeti.

Sara nije jedina koja savjetuje da ne hladite čokoladu. Ranije ove godine, stručnjak Nik Smol savjetovao je ljubitelje slatkog da prestanu sa ovom navikom. U stvari, čokoladu treba čuvati na oko 20 stepeni Celzijusa za najbolji užitak.

Izvor: Shutterstock

"Kakao puter upija ukuse i mirise, što znači da ako čokoladu držite u frižideru, druge namirnice koje se čuvaju u blizini utiču na njen ukus, a niže temperature takođe sprečavaju kakao puter da pušta suptilnije ukuse", rekao je on.

Drugi razlog zašto ne bi trebalo da hladite čokolade jeste zbog nečega što se zove "cvijet šećera" - kada se ohladi, a zatim izloži toplijem vazduhu, izaziva kondenzaciju na površini koja rastvara dio šećera.

„Ako se čokolada čuva u frižideru i izvadi kada je vrijeme za uživanje, kondenzacija na površini može da rastvori šećer, uzrokujući njegovu kristalizaciju, što negativno utiče na ukupnu teksturu čokolade, čineći je zrnastom", dodao je Nik.

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop