Zdravlje

KOLIKO TREBA DA UNOSIMO MLIJEČNE PROIZVODE? Kalcijum pomaže srcu i krvnom pritisku, važno je i vrijeme

Autor Teodora Boškovski

Evo koliko nam je dnevno potrebno kalcijuma!

Izvor: YouTube/Screenshot/The Ancient Touch/Shutterstock/Summersky

Kao male su nas učili da nam čaša mlijeka pred spavanje čuva kosti i zubi. Drugi su obožavali mlijeko da piju ujutru, za doručak, te se postavlja pitanje kada je najbolje da unosimo mliječne proizvode i kako oni utiču na zdravlje.

Američki istraživači su analizirali potrošnju kalcijuma kod više od 30.000 odraslih Amerikanaca i otkrili su da unos kalcijuma između doručka i večere smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, piše u studiji objavljenoj prošlog mjeseca u BMC Public Health.

Istraživači su primijetili da kalcijum u ishrani može da poboljša lipide u krvi, masnoću i krvni pritisak, koji su glavni faktori rizika za kardiovaskularne bolesti. Ključ za apsorpciju kalcijuma - kojeg ima u izobilju u mliječnim proizvodima, tamnom lisnatom zelenilu i određenim ribama - može da bude cirkadijalni ritam tijela, tačnije naš biološki sat. O čemu je riječ?

"Iz perspektive cirkadijalnog obrasca, istraživanja sugerišu da bi apsorpcija kalcijuma mogla biti nešto veća tokom dana jer određeni hormoni koji su potrebni za metabolizam kalcijuma, kao što je paratiroidni hormon, na primjer, imaju tendenciju da budu i viši tokom dana", ističe Melani Ričer, registrovani dijetetičar i nutricionista.

Izvor: Youtube/Screenshot/Todd’s Kitchen

Čuvena klinika Mejo preporučuje da muškarci od 19 do 70 godina i žene od 19 do 50 konzumiraju 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, dok muškarci od 71 i više i žene od 51 i više treba da unose 1.200 miligrama.

Preporučena gornja granica za kalcijum je 2.500 miligrama dnevno za odrasle od 19 do 50 godina i 2.000 miligrama za starije.

Šolja mlijeka obično sadrži 300 miligrama kalcijuma, dok šolja kuvanog spanaća ima 240 miligrama, prema zdravstvenom stanju Kalifornijskog univerziteta u San Francisku.

Nutricionuista Rihter je za "Medical News Today" ističe  da onima koji jedu uravnoteženu ishranu bogatu biljkama, orašastim plodovima, sjemenkama i povremenim  mliječnim proizvodima vjerovatno nije potreban dodatak kalcijuma.

(MONDO)