Saznajte da li je med za zaslađivanje kafe zaista bolja opcija od šećera i šta treba da uradite prije nego što probate sa manuka medom koji jede Novak Đoković.
Da li pripadate grupi ljudi koja koristi med da zasladi kafu? Med bi trebalo da bude zdravija alternativa šećeru, a da li je to zaista tako? Za razliku od šećera i vještačkih zaslađivača, koji imaju malo nutritivnih vrijednosti, med obezbjeđuje određene vitamine, minerale i druga jedinjenja koja pozitivno utiču na zdravlje.
Zahvaljujući tome, vaša kafa je takođe bolja. Med takođe sadrži antioksidante. Pokazalo se da pomaže u smanjenju rizika od oštećenja ćelija uzrokovanih štetnim jedinjenjima zvanim slobodni radikali. Pored toga, sirovi med sadrži polen, koji smanjuje alergije i jača imuni sistem.
Koliko kalorija ima med?
Mala količina meda, koja se obično dodaje vrućoj kafi, ne donosi mnogo koristi. Štaviše, med, iako sadrži neke hranljive materije, prvenstveno se sastoji od šećera. Drugim riječima, čak i njegovu konzumaciju bi trebalo da ograničimo. Dodavanje dvije kašičice (oko 14 g) meda u kafu, koje obezbjeđuju 40 kalorija i 12 g šećera, prelaze granicu koja je predviđena za dnevni unos, a to je oko 5 g.
Posebno obratite pažnju ako pijete nekoliko šoljica kafe dnevno. Visok unos šećera povezan je sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i srčanim oboljenjima. Ako pokušavate da smanjite dnevni unos kalorija, trebalo bi da izbegavate potpuno zaslađivanje kafe ili da izaberete prirodni zaslađivač bez kalorija.
Kako med utiče na ukus kafe?
Ukus meda zavisi od vrste polena od kojeg je napravljen. Na primer, med od deteline ima veoma blag ukus. Druge sorte, kao što su heljda ili manuka koji jede Novak Đoković, imaju mnogo jaču aromu. Ipak, čak i blagi med može da promijeni ukus vaše kafe u poređenju sa šećerom ili drugim zaslađivačima. Ako odlučite da manuka med dodate svom piću, najpre počnite sa blagim. Takođe zapamtite da treba da budete umjereni i prilagodite količinu ovog proizvoda svojim potrebama.
BONUS VIDEO: Kako prepoznati pravi med
(MONDO)