Zdravlje

OTVORITE JOGURT, A UNUTRA VODA? Čuveni doktor otkriva: "To ne znači da je pokvaren, već nešto drugo"

Autor Teodora Boškovski

Evo šta znači mala količina vode u jogurtu i ostalim mliječnim proizvodima!

Prirodni jogurt na belom drvenom stolu
Izvor: Shutterstock

Ljubitelji jogurta i mliječnih proizvoda možda su primjetili malu količinu vode prilikom otvaranja. Obično se vidi u čašama omiljenog napitka. 

Doktor Karan Radžan kojeg samo na TikToku prati preko 5 miliona ljudi uspio je da razriješi ovu deilmu. Zbog čega u jogurtu, pudinzima, pavalci i ostalim mlečnim proizvodima možemo da primjetimo malu količinu vode?
Iako mnogima izgleda grozno, ipak postoji koristan razlog zašto je voda tu.

"Nemojte odmah da pomislite da se jogurt pokvario. Ova neobična tečnost je prepuna nutritijenata, kao što su proteini, kalcijum, vitamini B12, čak i probiotici", objašnjava čuveni doktor.

U stvari, voda je u stvari surutka. Doktor je objasnio da se formira kada se mleko podvrgne 'koagulaciji' - procesu u kome se zgušnjava da postane sir ili jogurt. 

"Što duže jogurt stoji, veća je vjerovatnoća da će se surutka nakupiti i podići na vrh i ostaviti vodenasti trag. Surutka ređe možete da nađete u grčkim jogurtima koji su procijeđeni od surutke zbog veće gustoće", objasnio je on za kraj.

Pogledajte detaljnije u videu:

 (MONDO)

Tagovi