Zdravlje

DA LI SLADOLED PODIŽE HOLESTEROL? Na pakovanju piše "odgovor"

Autor Tamara Veličković

Da li mirno možete da posegnete za sladoledom ili je bolje da budete oprezni ako povećava nivo holesterola?

Izvor: Envato

Sladoled je omiljena osvežavajuća poslastica u vrelim danima, a možda i jedna od rijetkih koju u većini slučajeva pojedemo bez griže savjesti. Ipak, svesni smo da ne pripada grupi namirnica zdrave ishrane, ali mnogi imaju dilemu kada je holesterol u pitanju. Istražili smo da li sladoled može da poveća njegov nivo.

Mliječni proizvodi su bogati zasićenim mastima i šećerom, zbog čega mogu da doprinesu povećanju nivoa tzv. lošeg holesterola (LDL). Bolje je izbjegavati loš holesterol jer je njegov visok nivo povezan sa većim rizikom od nastanka ateroskleroze i srčanih oboljenja. Na šta treba paziti i šta stručnjaci kažu o sladoledu?

Prema Američkom udruženju za srce, da biste vodili računa o zdravlju srca, trebalo bi da ograničite unos zasićenih masti na 16 g dnevno, transmasti na 2 g i dodatih šećera na 5 do 10 odsto kalorija dnevno, odnosno, u praksi od 100 do 200 kalorija. Lako je pretpostaviti da bi u tom slučaju sladoled trebalo da bude rijetka poslastica i u minimalnim količinama. Dovoljno je da pogledate deklaraciju i jasno vidite šta se nalazi u ukusnom sladoledu. Naši najveći neprijatelji u sladoledu su zasićene masti i šećer. Koliko ih zaista ima?

Zasićene masti

Sladoled nije dijetetski proizvod. Jedna čašica sladoleda od vanile sadrži čak 9 g zasićenih masti, a ako izaberemo i čokoladne kuglice, imaćemo preko 15 g ovih masti. To je skoro cijela dnevna količina koja se može uključiti u našu ishranu. Da biste to nadoknadili, morali biste da se odreknete mesa, sira, mlijeka i drugih životinjskih proizvoda koji se nalaze na vašem dnevnom meniju. Ako se striktno držite biljne ishrane, ostavićete mesta za sladoled bez rizika da podignete nivo holesterola.

Šećer

Ono što je u sladoledu prijetnja za vaše zdravlje i figuru, nisu samo zasićene masti. Drugi sastojak koji je štetan je šećer, kojeg u sladoledu ima u izobilju. Čašica sladoleda od vanile sadrži čak 132 kalorija koje su skrivene samo u šećeru, odnosno oko 34 g. Jedna mala kašičica je 5 g šećera! U zavisnosti od brenda i ukusa sladoleda, ove vrijednosti će varirati.

Pažljivo pročitajte etikete i nemojte se zavaravati misleći da je to samo jedna kugla sladoleda. Ako svaki dan jedete kuglu sladoleda, možete brzo da osjetite negativne efekte. Sladoled koji ima zaslađivače je sve popularniji na tržištu, ali su i oni štetni za naš organizam.

Postoji samo jedan zaključak - ne morate zauvijek da se odričete sladoleda, ali umjerenost je ključna. Često konzumiranje sladoleda može negativno da utiče na nivo holesterola u krvi i glikemije. Ako se svakodnevno hranite zdravo i ako je vaša ishrana uravnotežena, nema čega da se plašite. Najbolje bi bilo da birate sladoled koji možete da napravite kod kuće po odgovarajućem receptu.

(MONDO/T.V.)