Umjesto čokoladnog lava kolača isprobajte i voćnu verziju sa jagodama. Po želji služite uz sladoled.
Sastojci:
4 jajeta
120 g bijele čokolade
60 g šećera
110 g putera
80 g brašna
Za jagode:
100 g jagoda
50 g šećera
1 kašika soka od limuna
Priprema:
U šerpi pomiješajte jagode, šećer i sok od limuna, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim dobijenu smjesu dobro izblendirajte, pa procijedite kroz sito. Pjenasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte istopljenu bjelu čokoladu koju ste pomiješali sa kuvanim jagodama. Sve lijepo sjedinite, pa dodajte istopljeni puter i promiješajte. Na kraju sipajte prosijano brašno i sve lijepo sjedinite, pa dobijenu smjesu sipajte u posudice koje ste premazali puterom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 10 minuta, pa poslužite sa sladoledom od vanilije.
(Stvar ukusa/MONDO)