ANKETA

Da li sjemenke lubenice jedete ili bacate? Jedno parče ima šaku koštica, a mnogi ne znaju kakvo bogatstvo kriju!

Autor Tamara Veličković

Da li ste znali da većina nas baca ono što krije pravo bogatstvo? Lubenicu bi trebalo jesti sa sjemenkama i korom, a odgovor će vas možda iznenaditi!

Izvor: Shutterstock/Selma ARSLAN

Lubenica je miljenica dijetetičara koja nije pogodna samo za dijetu, već i savršeno gasi žeđ tokom toplog vremena - sadrži velike količine vode. Bogata je vitaminima i mineralima. Sadrži puno vitamina A i C, kalijuma, magnezijuma i drugih važnih hranljivih materija. Lubenica je takođe odličan izvor likopena, koji je poznat po svojim zdravstvenim svojstvima i daje lubenici crvenu boju.

Likopen je moćan antioksidans koji smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i problema sa vidom koji se javljaju usljed starenja. Savršeno štiti ćelije našeg tijela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Najpopularniji dio lubenice je "ružičasto meso", ali kao i njen rođak krastavac, cijeli plod je jestiv. Da, gotovo svi bacamo koru i mnogi uklanjaju sjemenke, ali zelena kora koja štiti plod je potpuno jestiva.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt

Sjemenke lubenice

Sjemenke lubenice možete da osušite i jedete ih kao užinu. Bogate su magnezijumom, sadrže folnu kiselinu i izvor su polinezasićenih masnih kiselina. U porciji od 4 grama, koliko iznosi jedna šaka sjemenki, dobićete 21 miligram magnezijuma, što je 5 odsto preporučenog dnevnog unosa. Prema American Heart Association Trusted Source, semenke sadrže masti koje su korisne u zaštiti od nastanka srčanog i moždanog udara i smanjenju rizika od nastanka lošeg holesterola u krvi.

Kora lubenice

  • Kora sadrži manje šećera i više vlakana od lubenice - ako ih jedete zajedno, može da pomognete u smanjenju nivoa šećera u krvi.
  • Kora lubenice sadrži L-citrulin, koji pomaže u smanjenju krvnog pritiska. Neka istraživanja su pokazala da suplementi ekstrakta ovog voća mogu da pomognu gojaznim ljudima da održe normalan krvni pritisak.
  • Prema nekim izvorima, citrulin poboljšava performanse tijela i pomaže u širenju krvnih sudova. Prema jednoj studiji, suplementi citrulina poboljšavaju isporuku kiseonika mišićima, potencijalno poboljšavajući performanse vežbanja.
  • Još jedna prednost kore lubenice je da je bogat izvor vlakana. Ishrana bogata vlaknima ima mnoge zdravstvene prednosti: pomaže u održavanju redovnog pražnjenja creva i smanjenju rizika od razvoja bolesti debelog crijeva. Vlakna mogu da pomognu u smanjenju nivoa holesterola i šećera u krvi. Adekvatan sadržaj vlakana u ishrani pomaže u održavanju normalne tjelesne težine i pomaže u gubitku težine.

BONUS VIDEO:

(MONDO)