Zdravlje

Tri stvari iz kuće pomažu kod curenja nosa: Metode koje mogu da olakšaju disanje

Autor Vesna Kerkez

Pročitajte kako sebi možete da olakšate curenje nosa.

Izvor: Shutterstock/Nenad Cavoski

Curenje iz nosa je prekomjerna proizvodnja sluzi u nosnim prolazima. Vodenasti iscjedak teče iz nosa, a ponekad i niz zadnji dio grla. Curenje obično prati začepljenost nosa, što otežava disanje.

Curenje nosa najčešće je rezultat virusne infekcije sinusa, obično prehlade. U drugim slučajevima, curenje iz nosa može da bude uzrokovano hladnim vremenom, alergijama, sinusitisom ili drugim uzrocima. Tretman uključuje pijenje puno tečnosti, posebno vode i mirovanje što je više moguće. Evo šta pomaže:

Pijenje velikih količina tečnosti

Jedna od osnovnih metoda za curenje iz nosa je da pijete tečnost i ostanete adekvatno hidrirani tokom curenja iz nosa, posebno ako imate i simptome začepljenog nosa. Pijenje puno tečnosti razrjeđuje sluz taloženu u sinusima do tanke konzistencije i lako se uklanja. Ako ne pijete dovoljno, ova sluz može da postane gusta i ljepljiva, što može dodatno da začepi nos.

Topli tuš

Topli tuš "radi" slično. Vruća para iz tuša može da pomogne u ublažavanju curenja iz nosa i začepljenog nosa. Ako želite da u potpunosti iskoristite ovu metodu, najbolje je da vaše lice i sinuse stavite direktno u mlaz pare i tuša.

Tople obloge

Tople obloge bi trebalo da stavljate na čelo i nos nekoliko puta dnevno. Ovo može da pomogne u ublažavanju curenja iz nosa i pritiska sinusa. Kompresija djeluje tako što povećava cirkulaciju krvi u području sinusa. Vlažna obloga može da pomogne u ublažavanju začepljenosti nosa dodavanjem vlage u vazduh koji udišemo. Ovo je veoma dobra i izuzetno laka metoda. Sve što treba da uradite je da natopite čistu krpu i stavite je na čelo, a zatim je nosite 15 do 20 minuta.

(MONDO)