• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džaba jedete jaja ako ih spremate na najgori način: Kajgana i slanina? Ipak ne

Autor mondo.rs

Da li znate koji način pripreme jaja nutricionisti ne preporučuju?

 Džaba jedete jaja ako ih spremate na najgori način Izvor: YouTube/cookingWITHfred

Godinama potcijenjena i pogrešno optužena za podizanje nivoa holesterola, jaja sve više dobijaju pohvale koje zaslužuju. Jaja su izuzetno hranljiv i zdrav dio uravnotežene ishrane, a njihova redovna konzumacija može da donese mnoge zdravstvene prednosti - pod uslovom da su pravilno pripremljena. Ipak, izuzetno popularan način njihovog spremanja, nažalost, nije najbolji izbor.

Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, postoji jedan način koji nutricionisti ne preporučuju. Govorimo o njihovom prženju. Takva priprema dovodi do toga da gube mnogo svojih vrijednosti. Pržimo na previše masnoće i na prejakoj vatri, a na taj način kvarimo naizgled zdravu kajganu ili pržena jaja.

Iako je prženje jaja jedna od najpopularnijih metoda za njihovu pripremu, to nije nužno najbolja opcija. Masnoća koja se koristi za prženje, na primjer ulje, visokokalorična je i bogata zasićenim mastima. Pored toga, najgora opcija, iako naizgled najukusnija, jeste da koristite puter.

Prema mišljenju stručnjaka, prženje jaja na puteru je najgore za naše zdravlje. Nažalost, na ovaj način sebi obezbjeđujemo mnogo zasićenih masti i kao rezultat toga dodatne kalorije. Ako s vremena na vrijeme koristite puter za kajganu i vaša ishrana je uravnotežena, ništa se neće dogoditi. Međutim, ako redovno jedete prženu hranu, možda ćete osjetiti negativne efekte viška masti u ishrani.

Nažalost, ovo ima pravi uticaj na vrijednost našeg obroka. Višak zasićenih masti u ishrani usko je povezan sa srčanim oboljenjima. Prema trenutnim preporukama u ishrani, potrošnja zasićenih masti ne bi trebalo da prelazi 10 odsto svih kalorija koje se unose dnevno. Prema nutricionistima, takođe bi trebalo da izbjegavamo masti od prženja slanine. Nažalost, klasičan doručak, odnosno jaja i slanina ili kajgana sa slaninom, nije dobra kombinacija.

Koji je najbolji način za pripremu jaja?

Najbolji način za pripremu jaja je da ih kuvate u vodi ili na pari. Mogu da se pripreme i sa malom količinom masti. Prilikom izbora tiganja sa neljepljivim premazom, mast uopšte nije potrebna. Jaja mogu da se pripreme i u rerni. Postoji mnogo mogućnosti da uživate u ukusnim, zdravim i hranljivim jajima.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:50
Kajgana iz rerne
Izvor: TikTok/fooddolls
Izvor: TikTok/fooddolls

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop