Ako stavljate med u čaj, vodite računa na koji način to radite.
Čaj sa medom jedno je od omiljenih zimskih pića. Ukusan je i grije, a štaviše, med oduševljava svojim svojstvima. Međutim, ako želite da vaš čaj bude zaista kvalitetan, nikada ne dodajte med u vreli čaj. Nema smisla! Da bi med zadržao svoja svojstva i zaista donio koristi, ne treba ga izlagati visokim temperaturama.
Med je odličan izvor antioksidanata, neke vrste ih sadrže isto koliko i voće i povrće. Antioksidansi štite ćelije od slobodnih radikala i oštećenja koje oni izazivaju. Iako jedna supena kašika meda sadrži čak 17 g šećera, ima i bogat nutritivni profil. Sadrži: kalcijum, magnezijum, mangan, niacin, fosfor, kalijum, pantotensku kiselinu, riboflavin i cink.
Naučnici su dokazali mnoga svojstva meda koja promovišu zdravlje. Najvažniji od njih uključuju:
- Antibakterijski i antifungalni efekat
- Blagotvorno dejstvo na zarastanje rana i inhibiciju rasta mikroba
- Sadržaj korisnih fitonutrijenata, efekat jačanja imuniteta
- Ublažavanje problema sa varenjem (npr. dijareju) i ima umjereno pozitivno dejstvo u slučaju čira na želucu
- Ublažavanje kašlja i bolova u grlu
- Podržavanje funkcije pamćenja mozga zahvaljujući polifenolima sadržanim u medu
Med i čaj - savršen duo?
Ne obavezno! Ispostavilo se da je dodavanje meda u vrući čaj loša ideja. Preko 200 aktivnih jedinjenja sadržanih u medu razgrađuje se pod uticajem visoke temperature. Nažalost, to znači da se umjesto zdravog dodatka sa svojstvima koja unapređuju zdravlje, med pretvara u kalorijski zaslađivač.
To ne znači da ne možete da pripremite čaj sa medom i sačuvate njegova svojstva, ali je temperatura ovdje presudna. Pretpostavlja se da med zadržava svojstva na maksimalnoj temperaturi od 45-50 stepeni C. Međutim, stručnjaci preporučuju da se dodaje u napitke čija temperatura ne prelazi 37 stepeni stepeni.
(MONDO)