• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su med i čaj savršen duo? Skoro niko ne pazi na važan detalj

Ako stavljate med u čaj, vodite računa na koji način to radite.

 Kada dodati med u čaj Izvor: YouTube/SomethingsCookingWithAlpa

Čaj sa medom jedno je od omiljenih zimskih pića. Ukusan je i grije, a štaviše, med oduševljava svojim svojstvima. Međutim, ako želite da vaš čaj bude zaista kvalitetan, nikada ne dodajte med u vreli čaj. Nema smisla! Da bi med zadržao svoja svojstva i zaista donio koristi, ne treba ga izlagati visokim temperaturama.

Med je odličan izvor antioksidanata, neke vrste ih sadrže isto koliko i voće i povrće. Antioksidansi štite ćelije od slobodnih radikala i oštećenja koje oni izazivaju. Iako jedna supena kašika meda sadrži čak 17 g šećera, ima i bogat nutritivni profil. Sadrži: kalcijum, magnezijum, mangan, niacin, fosfor, kalijum, pantotensku kiselinu, riboflavin i cink.

Anketa

Da li stavljate med u čaj?

  • Uvijek!

    66.67% (2)

  • Ne.

    33.33% (1)

  • Ponekad...

    0% (0)

Da li stavljate med u čaj?

Rezultati

Naučnici su dokazali mnoga svojstva meda koja promovišu zdravlje. Najvažniji od njih uključuju:

  • Antibakterijski i antifungalni efekat
  • Blagotvorno dejstvo na zarastanje rana i inhibiciju rasta mikroba
  • Sadržaj korisnih fitonutrijenata, efekat jačanja imuniteta
  • Ublažavanje problema sa varenjem (npr. dijareju) i ima umjereno pozitivno dejstvo u slučaju čira na želucu
  • Ublažavanje kašlja i bolova u grlu
  • Podržavanje funkcije pamćenja mozga zahvaljujući polifenolima sadržanim u medu

Med i čaj - savršen duo?

Ne obavezno! Ispostavilo se da je dodavanje meda u vrući čaj loša ideja. Preko 200 aktivnih jedinjenja sadržanih u medu razgrađuje se pod uticajem visoke temperature. Nažalost, to znači da se umjesto zdravog dodatka sa svojstvima koja unapređuju zdravlje, med pretvara u kalorijski zaslađivač.

To ne znači da ne možete da pripremite čaj sa medom i sačuvate njegova svojstva, ali je temperatura ovdje presudna. Pretpostavlja se da med zadržava svojstva na maksimalnoj temperaturi od 45-50 stepeni C. Međutim, stručnjaci preporučuju da se dodaje u napitke čija temperatura ne prelazi 37 stepeni stepeni.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop