Svinjska mast je na najnovijoj rang listi smještena iznad graška, crvenog kupusa i slatkog krompira. Iznenađujuće?
Nutricionisti su godinama upozoravali na životinjske masti, ali najnovija rang lista "sto najboljih proizvoda na svijetu" poljuljala je popularna vjerovanja. Svinjska mast zauzela je osmo mjesto sa 73 boda od mogućih 100, ispred graška, crvenog kupusa i slatkog krompira.
Prema listi koju je objavio BBC Future, svinjska mast ima jedinstvena nutritivna svojstva, što je čini jednom od najboljih životinjskih masti. Sadrži visoku koncentraciju vitamina B i minerala. Možda iznenađujuće, mononezasićene masti u svinjskoj masti, uključujući vrijednu oleinsku kiselinu poznatu iz maslinovog ulja, igraju važnu ulogu u zaštiti kardiovaskularnog sistema.
U isto vrijeme, zasićene masne kiseline prisutne u svinjskoj masti, iako često kritikuju, dijetetičari smatraju prihvatljivim u umjerenim količinama. Međutim, stručnjaci ističu da kvalitet takve masti zavisi od uslova u kojima se svinje gaje. Životinje iz slobodnog uzgoja, posebno one uzgajane na pašnjacima, proizvode mast sa povoljnijim nutritivnim profilom. Na primjer, sadrži veće količine vitamina D, koji je ključan za zdravlje kostiju.
Kao i kod bilo čega, previše može da bude štetno. Svinjska mast, iako bogata hranljivim materijama, zahtijeva pažljivo doziranje u ishrani. Prekomjerna konzumacija masti, uključujući i one životinjskog porijekla, može da dovede do zdravstvenih problema. Međutim, kada se konzumira u umjerenim količinama, svinjska mast je vrijedna komponenta u ishrani, koja takođe obezbjeđuje visokokvalitetne proteine, neophodne za izgradnju mišića.
Na listi "sto najboljih artikala" posebno mjesto zauzela je svinjska mast, koja je postala jedina životinjska mast koja se svrstala u prvih dvadeset. Iznad nje su uglavnom povrće, riba i sjemenke, uključujući bademe (prvo mjesto). Da li volite svinjsku mast? Ostavite odgovor u našoj anketi ispod.
(MONDO)