• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nutricionistkinja srušila mit o svinjskoj masti: Zdravija je od putera i dobra je za zdravlje srca!

Autor Nataša Petrović

Nisu samo orašasti plodovi i crveno vino dobri za zdravlje srca! Nutricionistkinja navodi i tri potpuno neočekivane namirnice koje čuvaju srce!

 Kako svinjska mast utiče na srce Izvor: Dani Vincek/Shutterstock.com

Iz priča roditelja ili baka i deka sigurno ste čuli rečenicu "mi smo svinjsku mast nekad mazali na hljeb". Danas je nezamislivo da to radite, posebno jer svinjska mast već godinama unazad važi za "lošu namirnicu", za koju mnogi tvrde da začepljava arterije, podiže holesterol i slično.

Međutim, nutricionistkinja Monika Rejnegl, kaže da ne samo da mast nije loša, već naprotiv, štiti srce, a otkriva i koje su još namirnice dobre. 

Mesni odrezak

Crveno meso nema dobru reputaciju, ali to je potpuno pogrešno, tvrdi nutricionistkinja. Ona ističe da su dijelovi odreska koji ne sadrže masnoće, zapravo veoma hranljivi i dobri za srce.

Crveno meso je dobar izvor proteina, kao i gvožđa, vitamina B12, cinka i drugih nutrijenata. Tačno je da dijelom sadrži i zasićene masti, ali govedina je i dobar izbog mononezasićenih masti, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju.

Možda će vas zanimati

Svinjska mast

Nikada ne biste pomislili da je svinjska mast dobra za srce, ali nutricionistkinja kaže da je tako.

"Nisam sigurna kako je mast dobila reputaciju namirnice koja začepljuje arterije, ali to nije tačno. Mast sadrži 33 odsto manje zasićenih masti nego puter, duplo više mononezasićenih masti koje su dobre za srce, i tri puta više omega-3".

Rejnegl savjetuje da maslinovo ulje bude primarno u pripremi jela, ali ističe i da je korišćenje svinjske masti potpuno prihvatljivo.

Krompir

Ovo povrće jedan je od najboljih izvora kalijuma, a jedna manja studija pokazala je da svakodnevno konzumiranje po jedne porcije krompira može čak i da smanji krvni pritisak. Naravno, savjet je uvijek da izbjegavate prženi krompir, ali pečeni i kuvani su dobra opcija.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop