• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vruć ili hladan? Samo ovako krompir ne goji!

Autor Maja Gašić

Krompir je jedna od najomiljenijih namirnica svih Srba, a oni koji vode računa o liniji ga najčešće izbjegavaju. Neke studije sugerišu da ovo povrće direktno utiče na povećanje tjelesne težine. Ali da li je zaista tako? Da li krompir goji?

 Vruć ili hladan? Samo ovako krompir ne goji! Izvor: YouTube/Williams Sonoma

Ako niste znali, ohlađeni bareni krompir ima mnogo bolje dejstvo na ljudski organizam od vrućeg.

Kuvani krompir se brzo priprema, odlično se slaže sa raznim namirnicama, a da li ste znali da ovo jednostavno i ukusno jelo vepoma pozitivno djeluje na ljudski organizam, pogotovo ako se jede hladan?

Obilje vitamina

Krompir je prava riznica vitamina, među kojima su B2, B3, B6, B9 i C. Zato je ovo povrće odličan saveznik jakog imuniteta. osim toga, bogat je antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja, pa tako igra važnu ulogu u usporavanju starenja.

Velika količina kalijuma

Krompir je bogat kalijumom. Ovaj mineral u ljudskom tijelu odgovoran je za pravilno funkcionisanje mišića, ćelijskog metabolizma i pomaže u normalnom funkcionisanju kardiovaskularnog i nervnog sistema. Osim toga, povrće sadrži puno kalcijuma, gvožđa, mangana i magnezijuma.

Neka se skrob ohladi

Krompir sadrži veliku količinu skroba, ali kada se skuva ili ispeče, počinje da mijenja svoju strukturu. Formira se takozvani "otporni skrob", koji je u stanju da dopre do debelog crijeva, a da ga želudačni sok potpuno ne rastvori. Ovo je glavni razlog zašto je hladni krompir zdraviji. Zapravo, tek kada se potpuno ohladi pojavljuje se ova "stabilnost".

Prebiotska svojstva

Glavna prednost "otpornog" skroba je to što djeluje kao prebiotik. Drugim riječima, hrani dobre bakterije u crijevima, pružajući im povoljno okruženje. Zahvaljujući tome, bolje se kontroliše šećer u krvi, koža se pročišćava, uspješno se kontroliše apetiti, što za posljedicu ima i bolju kontrolu tjelesne težine jer se izbjegava prejedanje.

Pomaže pri gubitku težine

Kada vrući krompir uđe u želudac, u stanju je da izluči velike količine šećera, koji se kasnije talože u masti. Ali, ako se ova namirnica jede hladna, u njemu će biti daleko manje kalorija. Ne samo da neće uticati na povećanje tjelesne težine, već će i podstaći varenje.

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop