Nutricionistkinja rjesava zabludu Svinjska mast nije nezdrava ako je ovako jedete ali jedna greska od nje pravi otrov

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdrava ishrana

Nutricionistkinja rješava zabludu: Svinjska mast nije nezdrava ako je ovako jedete, ali jedna greška od nje pravi otrov!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac
Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Svinjska mast, slanina, čvarci... Šta je istina o ovim namirnicama i njihovom dejstvu na zdravlje?

Izvor: Guliver/Getty Images/eskymaks

Stiže novembar, mjesec koji tradicionalno donosi klanje svinja i odlaganje mesa u zamrzivač. To su i dani kada "poteku" hiljade kilograma svinjske masti, iza kojih ostaju gomile čvaraka, kada se seljačke pušnice ili industrijska postrojenja za preradu napune mesom za dimljenje i sušenje... Ovo je i period kada se zapitamo za sopstveno zdravlje, makar se na kratko prisjetimo svojih krvnih sudova i pomislimo u kakvom ćemo stanju biti sljedećeg proljeća. Ali, do tada ima vremena a naredni mjeseci svakako mnogima nisu vrijeme za "veliko spremanje" organizma.

Da li je mast zdrava ili štetna?

Ljekari i nutricionisti, ali i stručnjaci drugih profila, odvajkada pokušavaju da objasne uticaj gurmanluka na zdravlje, ali se može reći da o tome nema ujednačenog mišljenja. Upravo svinjska mast jedna je od prerađevina oko kojih stručnjaci nikako da se usaglase.

Prethodnih decenija, savjetovano nam je da izbjegavamo ovaj životinjski proizvod i da je svako kupovno ulje "zdravije" od masti, odnosno manje štetno za organizam. Ali prije nekoliko godina, jedno britansko istraživanje pokazalo je da masnoća i proteini nisu toliko pogubni po srce, koliko ugljeni hidrati.

"Upotreba svinjske masti u ishrani je potpuno opravdana. I sama je koristim, a preporučujem je i svojim pacijentima," rekla je nutricionistkinja Milka Raičević i dodala da je mast zdrava jer, kao i sve masti životinjskog porijekla, sadrži vitamine D, A i K, kao i druge zdrave elemente.

Ali, postoji "caka" - mast nije štetna ukoliko se ne zagrijava. Ako se koristi kao namaz, mnogo je bolje nego da se zagrijava i da se u njoj prži druga hrana. Mast pregrijana do tačke dimljenja razvija hemijske reakcije koje mogu biti štetne po zdravlje.

Slanina i mesne prerađevine, nekad i sad

Nutricionista dijetetičar Jasna Vujičić kaže da je prije nekoliko godina kao bomba odjeknulo saopštenje Svjetske zdravstvene organizacije u kojem je navedeno da mesne prerađevine izazivaju rak.

slanina, suvo meso Izvor: Mondo/Goran Sivački

Godinu dana kasnije, postalo je jasno da je "njeno visočanstvo slanina" preživjela napad i da SZO nije uništila mesnu industriju.

"Naši preci, s početka prošlog vijeka, nisu sebi kopali raku praveći kobasice i slaninu. U stara vremena, rak je na ovom području bio egzotična bolest, a danas je druga priča. Slanina iz 1900. i slanina iz 2020. su dvije sasvim različite namirnice. U prvom slučaju, slanina je nastajala od svježih dijelova svinje i soli, i poslije usoljavanja se sušila i dimila na bukovom drvetu. U savremenoj varijanti industrijskog proizvoda, dodaju se aditivi, a kod kobasica i drugih mesnih prerađevina spisak aditiva je sve duži. Kada zatrujemo hranu, dobijemo bolest," upozorava ona za "Politikin" dodatak "Zdravlje u tanjiru".

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA